Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredsavtalen i Colombia godkjent

Den nye fredsavtalen mellom regjeringa og FARC er godkjent.

Allerede denne uka kan avtalen om fred i Colombia begynne å gjelde. Nasjonalforsamlingen i landet godkjente den nye avtalen mellom regjeringa og FARC.

Avtalen gjør slutt på over 50 år med krig i Colombia. Over 220.000 mennesker er drept i borgerkrigen. Seks millioner har måttet flykte, skriver nyhetsbyrået NTB.

President Juan Manuel Santos får Nobels fredspris for arbeidet med å skape fred. Han har snakket med geriljaen FARC siden 2012 for å få til fred. Norge og Cuba har hjulpet til i arbeidet. Santos kommer til Oslo om en uke for å ta imot fredsprisen.

Geriljaen FARC kjempet i over 50 år for mer rettferdig fordeling av jord. De vil gjøre de økonomiske forskjellene i landet mindre. Den første avtalen mellom regjeringa og FARC ble ikke noe av. I høst stemte folk i Colombia mot avtalen. 

Mange mente geriljaen slapp unna straff for forbrytelser de har gjort. Dermed måtte regjeringa og FARC forhandle videre. Den nye avtalen ble skrevet under 24. november. Den er nå godkjent av nasjonalforsamlingen.

Avtalen sier at geriljaen FARC skal levere inn våpnene sine. Etter 150 dager skal de ha levert inn alle sine våpen til verdens- organisasjonen FN. De 5.800 FARC-soldatene skal flyttes til 27 «fredssoner». FN skal kontrollere at avtalen blir fulgt.

LES OGSÅ: Nå kan de få fred
LES OGSÅ: Enige om fred i Colombia
LES OGSÅ: Colombia våkner opp til fred