Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredspris-vinnerne som ble upopulære

To har støttet krig. En annen anklages for å overse folkemord. Noen vinnere av fredsprisen er ikke lenger populære.

De ble hedret og kjent i hele verden. Men siden har flere vinnere av Nobels fredspris fått kritikk og kjeft.

Aung San Suu Kyi fra Myanmar fikk Nobels fredspris i 1991. Nå blir hun kritisert av verden. Hun gjør for lite for å hjelpe rohingya-folket i landet.

Noen sier Myanmar vil fjerne folkegruppa. Suu Kyi har fungert som en statsminister siden 2015. Hun fikk fredsprisen for å kjempe for demokrati.

Nesten en halv million personer krever at hun skal gi tilbake fredsprisen.

– Det er dramatisk, mener Asle Sveen. Han er ekspert på fredsprisen.

Suu Kyi har kjempet hardt. Hun har vært populær svært lenge.

– Det er uvanlig å plutselig være i en slik situasjon, sier han.

Barack Obama fikk Nobels fredspris som president i USA. Det var i 2009. Men han klarte ikke å avslutte krigene i Irak og Afghanistan. Flere krever fortsatt at han skal gi fra seg medaljen sin.

Lech Walesa fra Polen fikk fredsprisen i 1983. Han startet fagforeningen Solidaritet. Folk i Polen kjempet for å bli fri fra kommunistisk styre. Walesa var en del av denne kampen. Fagforeningen hans jobbet for demokrati.

Så ble han beskyldt for å ha samarbeidet med kommunister. Selv nekter han. I 2009 truet han med å levere tilbake Nobels fredspris. Han truet også med å forlate Polen, om ikke folk sluttet å beskylde ham.

Ernesto Moneta fra Italia fikk fredsprisen i 1907. Han jobbet for fred gjennom organisasjonen «Unione Lombarda per la Pace e l'Arbitrariato».

Også han fikk kritikk. Han støttet Italia i å invadere Libya.

Fredag vet vi hvem som får Nobels fredspris i år. Det er ikke lett å avgjøre hvem som skal få fredsprisen. Medlemmer i Nobelkomiteen har vært uenige. Flere har sluttet i protest.

Palestinernes leder Yasser Arafat fikk fredsprisen i 1994. Han delte den med israelske Shimon Peres og Yitzhak Rabin. Det gjorde at ett medlem i komiteen sluttet.