Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredsprisvinneren som er blitt syk

Den kreftsyke fredsprisvinner Liu Xiaobo har aldri fått prisen sin. Nå forsøker EU å få ham til Europa.

Liu Xiaobo har sykdommen kreft i leveren. Leger i Kina har sagt at de ikke kan behandle ham mer. Det er også derfor Liu er flyttet fra fengsel. Han er på et sykehus i Shenyang.

Men nå forsøker flere å hjelpe Liu. EU er i tett kontakt med Kina. De forsøker å få ham til Europa. Det forteller en person i EU til nyhetsbyrået NTB. Personen vil ikke si navnet sitt. EU har snakket med Kina for mer informasjon og en mulig flytting.

Liu har vært fengslet siden 2009.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini har bedt om at Liu skal slippe fri.

– EU forventer at Kina sier ja til løslatelse med en gang. De må la ham få behandling der han måtte ønske. Enten i Kina eller i utlandet, sa hun i forrige uke.

Verken Liu eller familien hans får bevege seg fritt i Kina. EU ber om at de skal kunne gjøre det.

– De må stå fritt til å møte og få besøk av hvem de vil. Og de må kunne snakke fritt med folk, sa Mogherini.

Lius sak skal også ha blitt tatt opp med Kinas statsminister Li Keqiang. Han besøkte Brussel i Belgia for en måned siden.

Det har vært jobbet for Liu lenge. EU har hatt temaet oppe når de snakket om menneske-rettigheter.

Liu er en av Kinas mest kjente politiske dissidenter. Han snakket mot den politiske ledelsen i Kina. I 2010 fikk han Nobels fredspris. Det var for kampen for menneske-rettigheter i landet. Men han kom aldri til Oslo får å få prisen. Årsaken var at han var i fengsel.

Prisutdelingen førte til en krise mellom Norge og Kina. Kina forsto ikke at fredsprisen velges av en uavhengig komité. Ikke av de som styrer i Norge.

Først i år har landene begynt å snakke sammen igjen. Saken er så spesiell for politikerne. Derfor har statsminister Erna Solberg ikke sagt noe til at Liu er syk.

Denne uka møtes toppledere i verden i Tyskland. Dit kommer også Kinas president Xi Jinping. Han vil trolig møte Tysklands statsminister Angela Merkel. Det er uklart hva lederne skal snakke om. Men Liu og kona har sagt de gjerne vil ha behandling i utlandet. Det sier Steffen Seibert, som snakker for Merkel.

– En menneskelig løsning for Liu Xiaobo bør være det viktigste i en slik vanskelig situasjon, sier han.

BILDER

PROTEST: Fortsatt kjemper folk for at Liu Xiaobo skal slippe fri. Her fra protester i Hong Kong denne uka.

PROTEST: Fortsatt kjemper folk for at Liu Xiaobo skal slippe fri. Her fra protester i Hong Kong denne uka. FOTO: Vincent Yu/AP/NTB scanpix

Vis bildetekst