Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

French anker ikke

Norske Joshua French anker ikke dommen på livstid for drap på Tjostolv Moland. Han er for syk til å klare en ny runde i retten, sier advokaten hans.

Norske Joshua French ble onsdag dømt til livstid i fengsel i Kongo. Han var tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland. De to delte celle i fengselet. Men mandag ble det klart at French ikke anker dommen.

Frenchs norske advokat er Hans Marius Graasvold. Han sier at French sier at han er uskyldig. Men helsa hans er for dårlig til å tåle en ny runde i retten. French tenker også at retten ikke så klare bevis på at han var uskyldig. Da vil det ikke bli dømt annerledes i en ankesak, mener han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Livstid for å ha drept Moland

French sliter med en psykisk lidelse. Han har sittet flere år i fengsel i Kongo.

Marie André Mwila er forsvarer for French i Kongo. Han sier de nå vil jobbe med å få French til Norge for å sone her.

– Vi vil nå jobbe med om den diplomatiske prosessen for å få French ut av landet, sier Mwila til avisa Dagbladet.

LES MER HER: Lege nektes å reise inn i Kongo

Arbeidet ledes av Norges spesialutsending Kai Eide. Han er fortsatt på plass i Kinshasa i Kongo. Ifølge Graasvold skjedde det ikke noe mer med dette arbeidet så lenge French var i retten.

– De folkene i Kongo som ønsker en diplomatisk løsning, har holdt tilbake så lenge saken har vært i retten, sier Graasvold til NTB.

LES MER HER: Sier at French må betale sykehuset selv

French var fra før dømt til fire ganger dødsstraff for drap og spionasje. Han hadde sittet mer enn fire år i fengsel i Kongo sammen med Tjostolv Moland. Moland ble funnet død i cella 18. august i fjor. Norsk politi sendte egne etterforskere til Kongo. De sa at Moland tok sitt eget liv. Også kongolesiske myndigheter sa at det var selvmord. Men i desember ble French likevel tiltalt for å ha drept vennen.

French er nå tilbake i fengselet. Der ligger han på en madrass på betonggulvet i gangen mellom cellene, ifølge Graasvold.

– Han trenger sterkt helsehjelp. Det har han ikke fått hittil, og det ser det foreløpig heller ikke ut til at han vil få, sier han.

Norske diplomater prøver å få legehjelp til French. Men kongolesiske myndigheter mener han «spiller» syk, ifølge Graasvold.

– Det er helt forferdelig å mene det om noen som alle kan se er syk, sier han.