Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

French siktet for å ha drept Moland

Kongo har siktet Joshua French for å ha drept vennen sin Tjostolv Moland.

Joshua French sitter fengslet i Kongo. Myndighetene i landet har nå siktet French for å ha drept Tjostolv Moland. Det sier Frenchs mor, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland. Joshua ble avhørt på nytt den 13. november. Men det var ikke noen nye spørsmål, skriver Joshua Frenchs mor på sin blogg mandag kveld.

Moland og French ble tatt i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, for å ha hatt ulovlig våpen, for forsøk på å drepe, ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Moland ble dømt for selve drapet.

LES OGSÅ HER: Jobber med å få French hjem

Kongolesisk politi har tidligere sagt at Moland tok sitt eget liv på fengselscellen 18. august i år. Politi-etaten Kripos mente at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Utenriksdepartementet (UD) synes det er rart at French er tiltalt for drapet på Moland. UD har sendt en person til Kongo for å jobbe med saken.

– Det er en svært alvorlig situasjon, og vi har derfor allerede sendt en spesialutsending. Han vil nå følge opp disse opplysningene overfor kongolesiske myndigheter, sier Svein Michelsen til avisa VG.

Han er kommunikasjonsrådgiver i UD.

LES OGSÅ HER: French har vært i avhør

Joshua French har både norsk og britisk statsborgerskap. I november møtte utenriksminister Børge Brende sin britiske kollega William Hague i London for å drøfte situasjonen til French. Brende sa den gang at han om kanskje kom til å reise til Kongo for å bidra til å løse saken, melder kanalen TV 2.

Norske og britiske myndigheter er sammen med Frenchs mor bekymret for sønnens helse. Kari Hilde French sa før helga at sønnen er blitt syk. Men han får ikke legehjelp i fengselet i Kongo.