Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fri etter drapet på Kim Jong-nam

To kvinner drepte broren til Kim Jong-un. Nå slipper den ene tiltale for drap.

Siti Aisyah fra Indonesia er satt fri. Hun drepte Kim Jong-nam i 2017. Han var halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Aisyah og en annen kvinne smurte gift i ansiktet på Kim Jong-nam. Det skjedde på en flyplass i Kuala Lumpur i Malaysia.

Nå har retten i Malaysia frafalt tiltalen om drap. Retten sier ikke hvorfor, men Indonesias myndigheter har kjempet for å få henne fri.

– Aisyah ble lurt. Hun ble narret av etterretningen fra Nord-Korea, skriver utenriks-departementet i en melding. Det melder nyhetsbyrået AP.

Aisyah trodde hun var med i et reality-show, skriver Indonesias myndigheter. Hun trodde hun var med på spøk. Meningen var aldri å drepe, skriver de.

Retten gjør det klart at Aisyah ikke er frikjent. Det er ennå uklart om hun blir tiltalt for en mindre alvorlig forbrytelse. Advokaten har bedt om at hun blir helt frikjent.

Den andre kvinnen som drepte var Doan Thi Huong. Hun er fra Vietnam. Hun sitter fortsatt fengslet. Hun har også sagt at hun trodde hun var med i et reality-show. Fire personer fra Nord-Korea er også mistenkt i saken. De er ettersøkt.

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il. Han ble tidligere sett på som arving til makten i landet. I 2001 forsøkte han å snike seg inn i Japan. Han ville besøke en Disneyland-park. Etter dette ble han ikke lenger regnet som arving. Han bodde for det meste i utlandet etter dette.

USAs etterretning mente Nord-Korea ordnet drapet. Men Nord-Korea nekter for å ha noe med drapet å gjøre.