Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter at turistene dropper Australia

Verdens største korallrev lokker turister fra hele verden. Men endringer i klimaet er med på å bleke korallene.

Endringer i klimaet skader korallrevet Great Barrier Reef i Australia. Det blir for varmt i vannet. Derfor er det ikke like fargerikt som før. Det betyr at de holder på å dø. Skadene på korallene får følger. Rundt en million færre turister vil besøke Australia hvert år. Det tror organisasjonen Australian Institute. De har prøvd å regne ut hvor mye skader på miljøet koster for turistnæringen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Australia vil kunne tape 1 milliard australske dollar i inntekter. Det kan også forsvinne 10.000 jobber. Det skriver organisasjonen i en ny rapport. 1 milliard dollar er omtrent 6 milliarder norske kroner.

Korallrev består av milliarder av små organismer. De kalles for koralldyr. Korallrevet i Australia er verdens største. Det ligger utenfor nordkysten av Queensland. Revet er 2.600 kilometer langt. Det er så stort at det kan ses fra verdensrommet. Det skriver nettstedet Wikipedia.

Great Barrier Reef er fredet som verdensarv av FN-organisasjonen UNESCO. Men det går ikke så bra for korallrevet. Eksperter tror værfenomenet El Niño også ødelegger for korallrevet. Så skader lokal forurensing revet. I tillegg kommer det stadig flere sjøstjerner. Disse spiser koraller.