Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter det verste

Oljebrønnen i Mexicogolfen fortsetter å lekke olje. Det kan bli den verste miljø-katastrofen i USA noensinne.

Olje-plattformen Deepwater Horizon eksploderte for to uker siden. Plattformen sank i havet. Oljebrønnen 1.500 meter under havoverflaten begynte å lekke olje. Utslippet kan bli på 100.000 fat olje hver dag. Oljebrønnen er i Mexicogolfen utenfor USA.

LES MER HER: Oljen har nådd land

Det er mange sumper i utløpet til Mississippi-elva. Det blir nesten umulig å rense oljen fra sumpene. Oljen har nådd inn til sumpene og områdene med våtmark.

Her er det enormt dyreliv. Det er mange fugler, sjøotere og bevere. Det er også skilpadder, krokodiller, reker, krabber, hummer og østers.

NYHETSGRAFIKK: Fulger kan dø av oljeutslippet. LES MER HER: Oljen truer dyrene

Det er dårlig vær med høye bølger i området. Det gjør det vanskelig å legge ut lenser som kan stanse det enorme oljeflaket. Oljen går over lensene på grunn av den urolige sjøen.

USAs president Barack Obama lover kamp mot oljeutslippet. Det er olje-selskapet BP som driver olje-plattformen. Obama sier at BP skal betale for arbeidet.

– La meg gjøre det helt klart: BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP skal betale regningen, sa han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det gikk flere dager før BP varslet at det var en olje-lekkasje på havbunnen. De sa at det bare lekket rundt 1.000 fat om dagen.

BP har laget en stor kuppel. Den skal senkes ned over oljebrønnen. Målet er å få den på plass innen seks til åtte dager. Det skal også bores en ny brønn for å stanse lekkasjen. Men dette arbeidet kan ta opptil 90 dager.

LES MER HER: Lekker enda mer

Det er slutt på all fiske i områder der det er olje. Mange fiskere har meldt seg for å jobbe for BP. De får ti dollar i timen for å rense opp området. Fiskerne får også ekstra betalt for bruken av båtene deres.

– Nå prøver vi å finne noe å gjøre. Men det er altfor mange som leter etter jobb. Snart kan jeg være hjemløs, sier fiskeren John Chem.