Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter mange vil dø i Mosul

30.000 soldater soldater slåss mot terrorgruppa IS i byen Mosul i Irak. Hjelpegrupper frykter mange vanlige folk vil dø.

I to år har terrorgruppa Den islamske staten (IS) styrt byen Mosul i Irak. Natt til mandag startet Irak kampen for å få kontroll over byen igjen. De har 30.000 soldater med i kampene. Mange av soldatene er fra USA og flere andre land.

Kampfly fra Tyrkia ble med i kampene tirsdag. Landet har sendt 2.000 soldater til Irak. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hjelpegrupper og verdens-organisasjonen FN frykter at mange vanlige folk i Mosul vil dø. Mosul er nemlig en stor by. Der bor det rundt 1,5 millioner mennesker. FN tror 1 million av dem vil prøve å flykte. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi er bekymret for menneskene som bor der, sier Stephen O'Brien i FN. Det skriver avisa Aftenposten.

FN sier det er vanskelig å flykte. Familier kan bli drept i kampene. Personer som klarer å flykte, vil heller ikke være trygge. Organisasjonen Norsk Folkehjelp (NF) sier IS har laget felt med miner rundt byen Mosul. Det skjedde kort tid før kampene.

NF skal starte arbeidet med å fjerne minene. De vil også beskytte flyktningene og gi dem mat. Det sier NF i en pressemelding.

– Vi frykter at mange liv vil gå tapt når mange mennesker går i disse områdene. Det er veldig viktig å finne trygge ruter og rydde bort minene så fort som mulig, sier Steinar Essen. Han er leder for humanitær nedrustning i NF.