Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter meslinger i Vest-Afrika

De har klart å overvinne sykdommen ebola. Men nå trues slumbeboere i Vest-Afrika av dødelige meslinger.

Sykdommen meslinger kan i verste fall gjøre at barn dør. Nå sier eksperter at et utbrudd kan smitte hundretusener av fattige i Liberia, Sierra Leone og Guinea. En meslinge-epidemi kan bli mye verre enn ebola-epidemien. Over 23.000 barn kan dø i en slik epidemi.

I forrige uke testet enda en kvinne i Liberia positivt for ebola. Men hun er den første i landet som er blitt syk på en måned. Myndighetene er ikke lenger redd for at det blir et større utbrudd igjen.

I Liberia nå godt på vei til å få orden på samfunnet igjen. Over 4.000 mennesker er døde i ebolaepidemien i landet. Tilsammen er 10.000 mennesker døde i de tre landene der folk ble syke.

Som følge av ebolautbruddet er mange færre barn vaksinert mot meslinger. Fordi sykehusene ikke greide å holde tritt, er flere millioner mennesker nå i faresonen.

Leger uten Grenser (MSF) mener de utstrakte slumområdene i Monrovia er mest utsatt. Det gjelder særlig Peace Island. Der bor det med 30.000 mennesker i to sumpområder.

Derfor har MSF startet en kampanje. De forsøker å vaksinere så mange barn som mulig i Peace Island. I første omgang er målet å få 700 barn mellom ni måneder og fem år inn til vaksineringssentrene. Det sier Denis Besdevant, som jobber for MSF.

Men helsearbeidernes største utfordring er å overtale mødrene til å la sine barn vaksinere. De er allerede svært skeptiske til vestlige helsetilbud.

– Det er ikke lett. Mange tror regjeringen forsøker å bringe tilbake ebola, og at det er derfor de kaller det en vaksine mot meslinger, sier MSFs Alfred Godfrey.

Meslinger fører til feber og utslett. Den kan ende med lungebetennelse, dødelige hjernehevelser, blindhet og tap av hørsel.

Meslingutbrudd kommer ofte etter andre humanitære kriser, som borgerkriger. Årsaken er at det blir mye færre barn som vaksineres. Det er på grunn av volden og sykehus som har nok å gjøre med krigsofre.

Normalt er mellom 60 og 80 prosent av alle barn vaksinert. Nå tror forskerne antallet kan han sunket med 75 prosent på grunn av ebola-epidemien.

Som følge av dette tror forskerne 100.000 flere barn vil smittes av meslinger. De kommer i tillegg til de 127.000 smittede de allerede regner med. Dermed kan enda 16.000 barn dø av meslinger. Normalt er det omtrent 7.000 barn som dør av meslinger i de tre landene.

Mange mødre i Peace Island har nektet å få hjelp. Men MSF har så smått greid å endre holdningene. De har fått hjelp fra mødre til barn som er vaksinert.

Rita Kpepka har et barn på tre år. Hun sier et titall barn i hennes slum allerede er døde av meslinger. Blant dem er mange der mødrene trodde de hadde ebola.

– Først var jeg redd. Men min venn oppfordret meg til å komme. Hun forklarte at det er en virkelig meslingvaksine de gir meg, ikke en ebola-vaksine. Jeg er glad nå fordi mitt barn er vaksinert, og hun er frisk, sa hun.