Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Full stopp for flyktninger

Kalde og slitne flyktninger kommer ikke videre. Flere tusen står fast på Balkan.

Flyktningene mangler både mat og tepper, sier FN. Mange er syrere. De er desperate og fortvilte. Natt til mandag måtte de overnatte ute, mellom Serbia og Kroatia.

– Åpne porten, åpne porten, ropte mange til politiet fra Kroatia. Politiet voktet grensen.

Det er nå over 10.000 flyktninger i Serbia. De får verken mat eller tepper. Det sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Det er som en stor elv av mennesker. Hvis du stanser strømmen, får vi flom noen steder. Det er det som skjer nå, sier Melita Sunjic. Hun er talskvinne for UNHCR.

– Det er mangel på mat, mangel på tepper, vi mangler alt, sier Sunjic.

Ungarn stengte grensen mot Kroatia lørdag. I stedet forsøker flyktningene i Kroatia å reise gjennom Slovenia. Men Slovenia vil bare slippe inn 2.500 fra Kroatia per dag.

Nå stopper det også opp mellom Kroatia og Serbia. Det har ført til at store mengder flyktninger ikke kommer videre.

Fra før av har Ungarn stengt grensen mot Serbia. Der er det nå et gjerde av stål og piggtråd.

Mange er redd for at flyktningene kan bli syke i det kalde og våte været.

– Vi har ikke flere regnjakker, sier Ramiz Momeni . Han driver hjelpearbeid ved grensen mellom Serbia og Kroatia. Momeni leder den britiske hjelpeorganisasjonen Humanitas Charity.

– Flyktningene kommer seg ikke videre. De må bli her i regnet. Noen har vært her i tolv timer. De kommer selvfølgelig til å bli syke, sier han.

– I går kveld kjempet folk for å få et telt. Vi satt under tepper, og nå er vi kalde og våte, sier en irakisk mann. Han venter på å få reise inn i Kroatia fra Serbia.

I Kroatia ble 1.800 mennesker sittende fast på et tog ved grensen til Slovenia. Dette skjedde søndag kveld. De mange flyktningene måtte gå langs togskinnene mot grensen i regnværet.

Om lag 150 mennesker slapp inn i Slovenia, for det meste familier med barn. Resten måtte tilbringe natten under åpen himmel. De forsøkte å varme seg ved å lage bål.

LES MER HER: 

Flere flyktninger til Norge

Flyktninger skal få jobbe

Her kan det bo tusen flyktninger