Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Gaddafi har kontroll

Ledelsen i Libya hevder at de har tatt tilbake kontrollen over landet. Nå frykter FN-ambassadør folke-mord.

De fleste store byene i Libya er under kontroll. Det hevder de som styrer landet. Men øst i landet er situasjonen en annen. Tirsdag kveld feiret folk i byen Tobruk i gatene. De brant bøker skrevet av Libyas leder Muammar Gaddafi. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – bombet demonstrantene

Tirsdag ettermiddag holdt Gaddafi en tale til folket. Talen ble sendt på TV. Gaddafi truet demonstrantene med døds-staff. Han sa at han ikke vil slutte i jobben sin. Han vil heller aldri forlate Libya. Det var lett å se at han var sint.

– Jeg vil bli i Libya og dø her som martyr. Jeg er en revolusjons-leder og ikke en president som kan slutte i jobben sin, sa han.

– Dette er mitt land, mitt land, ropte han videre.

LES MER HER: Truer med blodbad

Nå frykter diplomaten Ibrahim Dabbashi at dette er begynnelsen på et folke-mord i Libya. Han forteller at ledelsen har startet nye angrep mot det libyske folket.

Han sier den siste talen til Gaddafi har oppmuntret deler av hæren. Det gjelder de som fortsatt støtter Gaddafi. Den libyske lederen kalte demonstrantene rotter. Han sa at de må fanges med alle midler.

– Folket har ingen våpen. Jeg tror folke-mordet har begynt nå, sa Dabbashi tirsdag kveld.

Myndighetene sier at 189 vanlige mennesker og 111 soldater har dødd i uroen i Libya. Tidligere har menneskeretts-aktivister sagt at opptil 400 mennesker kan være drept i landet.

LES MER HER: Slåss videre

Ledelsen har mistet kontrollen over hele den østlige delen av landet. Det hevder soldater som har gått over til folkets side.

– Gaddafi bruker bombefly mot mennesker som er uten våpen. Jeg er sikker på at han kommer til å slutte i jobben sin i løpet av de neste dagene. Det sier general Soliman Mahmoud al-Obeidy til nyhetsbyrået Reuters. Generalen forteller at han bestemte seg for å skifte side. Det skjedde da han hørte at myndighetene hadde gitt ordre om å skyte mot vanlige folk i byen Benghazi.

LES MER HER: På jakt etter Gaddafi

Avisa Dagbladet har også møtt Obeidy i Øst-Libya.

– Hvis Gaddafi invaderer østlige Libya, kommer vi til å kjempe til siste dråpe blod. Jeg har flere hundre menn. De er klare for å dø for revolusjonen, sier generalen til Dagbladet.

Obeidy ber Europa og USA stille seg på opposisjonens side og hjelpe dem å styrte diktatoren. Generalen tror ikke det blir borgerkrig.

– Det libyske folket kommer til å reise seg, sier han til Dagbladet.