Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gir ikke opp håpet om Europa

– Vi kommer til å bli her selv om vi dør alle sammen.

Grensene i Europa stenges én etter én. Den såkalte Balkan-ruten er stengt. Det har ledere i Den europeiske union (EU) bestemt. Slovenia og Østerrike har satt opp gjerder. Makedonia stopper flyktninger på grensa.

Dermed sitter tusenvis av flyktninger og andre migranter fast i Hellas. Tyrkia diskuterer med EU. De har foreslått å ta tilbake flyktninger fra Hellas. Mange har reist gjennom Tyrkia og over til de greske øyene.

Flyktningene gir ikke opp. De vil fortsette forsøket på å krysse grensa fra Hellas. De vil nordover i Europa.

Minst 34.000 mennesker er i Hellas på grunn av de stengte grensene.

Tirsdag sto tusenvis fortsatt i kø i håp om å slippe gjennom. Det regnet kraftig. Noen har betalt tusenvis av kroner ti menneske-smuglere. Andre har gitt opp og reist hjem. Skuffet over måten de ble behandlet på i Europa.

– Vi kommer til å bli her selv om vi dør alle sammen. Det sier Kadriya Jasem. Hun er en ung kvinne fra Aleppo i Syria. Nå bor hun i teltleiren ved den greske landsbyen Idomeni. Hun får selskap av tusenvis av andre.

25-åringen holder sin fire måneder gamle baby i armene. Hun sier at hun trenger en lege.

– Vær så snill å åpne grensen. For barna i det minste, sier hun.

Flere små barn sitter på papplater. Natten før ble de mange teltene i leiren gjennomvåte. Det regnet kraftig. Mange mennesker hoster.

– Jeg er redd for at vi kommer til å dø her. Vi er alle syke, sier Amina Khalil. Også hun fra Aleppo.

– Vi lever som ville dyr. Hvis vi drar, vil vi miste plassen i køen for å komme til Europa. Om Makedonia noensinne lar oss komme forbi, sier hun.

Om lag 13.000 mennesker venter nå ved grensa til Makedonia.

– Alle land og presidentene deres er bare opptatt av å passe på sine egne interesser. De tar imot penger på bekostning av det syriske folket. Det sier Ibrahim Abdulhamid Ivaki. Han er en syrisk firebarnsfar som kom til Tyrkia for 20 dager siden.

– Jeg vil reise til Europa sammen med familien min, sier han.