Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gir opp Syria

Koffi Annan gir opp forsøket med å få fred i Syria. Samtidig fortsetter de voldsomme kampene. Nå lover Storbritannia støtte til opprørerne.

Koffi Annan er lei av kjeft og kritikk. Han gir opp å mekle fram fred mellom opprørere og Assads soldater i Syria.

Annan har vært verdens-organisasjonen FNs spesialutsending i Syria. Han har jobbet for å få fred i landet. Men nå er han lei av bråket i FNs sikkerhetsråd.

– Jeg fikk ikke den støtten saken hadde fortjent, sa Annan torsdag.

FNs sikkerhetsråd har mye makt. De kan bestemme at de skal sende ut soldater for å jobbe for fred. Alle landene i FN må gjøre som sikkerhets-rådet bestemmer.

Annan har også tidligere sagt at han ikke har fått til jobben i Syria. Han sa at de kanskje burde lage andre planer.

– President Bashar al-Assad må gå av før eller senere, sier han, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Samtidig fortsatte kampene i Syria. Den siste uka har det vært flere voldsomme kamper mellom opprørere og soldatene til president Bashar al-Assad.

LES MER HER: – Dette kan bli en forferdelig helg

Torsdag skjøt opprørne mot flybasen Menagh. Flybasen ligger omtrent tre mil fra byen Aleppo.

Opprørerne brukte blant annet en stridsvogn som de har tatt fra regjeringshæren. De sier gruppa Syrian Observatory for Human Rights. Meldemmene i gruppa er ikke Syria, men får beskjeder fra opprørne. Regimet til Assad bruker jagerfly, kamphelikoptre og stridsvogner i sine angrep.

Eksperter mener at kampene om Aleppo vare lenge. Byen har trange gater. Det gjør det lett for opprørerne å forsvare seg. Assad har heller ikke soldater som kan slåss bra på slike steder.

Opprøret i Syria har nå vart i over ett år. Det blir så sett på som en borgerkrig. Minst 20.000 mennesker er blitt drept i kampene, mener Syrian Observatory for Human Rights.

Denne uka ble det klart at USAs president Barack Obama hadde skrevet under på en hemmelig avtale. I avtalen lovet han opprørerne i Syria mer hjelp. Fredag lovet Storbritannia det samme.

LES MER HER: – USA skal gi mer hjelp til Syria

William Hague Strobritannias utenriksminister. Han ble intervjuet om Kofi Annan. Da sa han at landet vil øke støttet til opprørerne som kjemper mot Assad. Hague sa at det ikke betyr at de gir opp å få en avtale om fred.

– Men vi må gjøre andre ting også, sa Hague

Ban Ki-moon er generalsekretær i FN. Han sier at han synes det er trist at Annan slutter. Samtidig sier han at han har begynt å lete etter en som kan ta over Annans jobb.

– Verden er full av gale folk som meg, så ikke vær overrasket hvis Ban Ki-moon kan finne noen som gjør en bedre jobb enn meg, sa Annan.

Også Russland synes det er trist at Annan slutter. De har støttet arbeidet til Annan. Russland har brukt sin vetorett i Sikkerhetsrådet tre ganger. De har sagt nei til forslag om straff mot Assad og hans regime.

LES MER HER: Snart slutt på tålmodigheten

FNs sikkerhetsråd har fem faste medlemmer. Dette er USA, Frankrike, Kina, Russland og Storbritannia. Alle disse landene har vetorett. De kan stanse en avgjørelse selv om de andre landene er enige.

Torsdag skulle FN diskutere et nytt forslag til en plan for Syria. Planen er laget av Saudi-Arabia. Men allerede før forslaget ble diskutert, hadde Russland gjort det klart at de ikke vil støtte det.