Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gir seg ikke

Fagforeningene vil ikke gi seg. Kampen mot den franske pensjons-reformen fortsetter.

Franskmennene protesterer mot at pensjons-alderen skal økes fra 60 år til 62 år. Tirsdag var den sjuende storstreiken i gang. Buss-sjåfører og togførere forlot arbeids-stedene sine for å streike.

LES MER HER: Roper høyere

Tre personer skal ha blitt skadd da politiet brøt opp en ring av streike-vakter ved Grandpuit-raffineriet utenfor Paris fredag morgen. Det er olje-raffineri. Samtidig utstedte myndighetene en såkalt «rekvisisjon». Det betyr at ansatte som nekter å gå tilbake på jobb, kan bli straffet.

Politi-aksjonen ble gjennomført samme dag som franske politikere skal stemme over regjeringens forslag om å øke den laveste pensjonsalderen fra 60 til 62 år. Alderen for å få full pensjons-opptjening stiger fra 65 til 67 år. Frankrikes president Nicolas Sarkozy håper om at streikene og demonstrasjonene slutter når loven er bestemt. Allerede neste uke kan den nye loven bli ferdig. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tusenvis av mennesker protesterer. President Sarkozy har brukt egne politistyrker mot demonstrantene. SE MER HER I VÅR BILDESPESIAL: Protesterer videre

Men selv om de nye pensjons-reglene kan være klare fredag kveld, har landets seks største fagforbund ingen planer om å gi seg. I løpet av de ti neste dagene er det planlagt to dager med aksjoner. Det skjer 26. oktober og 6. november.
– Protestene stanser ikke. Vi har bare ulike meninger om hvordan vi skal fortsette, sier Jean-Claude Mailly. Han er lederen for forbundet Force Ouvriere. Det melder radiokanalen RMC.

– Vi mener fortsatt at det å demonstrere ikke er nok. Vi må gjøre mer. Det vi trenger er en kraftfull dag med streik i offentlig og privat sektor, sier han.
Sammen med ledere fra andre fagforbund har han tro på at det er mulig å tvinge regjeringen til å gi seg. Det klarte de da regjeringen forsøkte å lage en pensjons-reform for 15 år siden.

President Sarkozy sier at det er helt nødvendig med en ny pensjons-lov. Hvis ikke kan statens økonomi komme ut av kontroll. Også økonomer sier at Frankrike må spare penger.
– Hvis franskmennene ikke er forsiktige, vil de snart ende i krise som Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania, sier Anthony Sabino til nyhetsbyrået Reuters. Sabino er professor ved St. Johns University i New York i USA.

Motstanden mot pensjons-reformen er stor. I en meningsmåling for TV-kanalen Canal Plus sier 69 prosent av de spurte at de støtter streikene.

Folk er mer skeptiske til den ti dager lange blokaden av landets tolv olje-raffinerier. 52 prosent sier de er imot blokadene. Årsaken er trolig at mange er rammet av mangel på bensin. Én av fem bensin-stasjoner måtte holde stengt fredag på grunn av mangel på forsyninger.

LES MER HER: Streike-trøbbel for bil og fly

Denne helgen begynner høstferien i Frankrike. Da vil det være ekstra viktig for mange franskmenn å få fylt opp tankene på bilene sine. Ellers må de holde seg hjemme i ferien.