Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gir til land med homolover

Norge kan komme til å stanse all bistand til Uganda på grunn av homoloven. Men Norge gir fire milliarder kroner til 31 land som forbyr homofili.

Homofile i Uganda kan havne i fengsel resten av livet fordi de er homofile. Mandag skrev president Yoweri Museveni under på en ny lov. Norske myndigheter er i mot loven. Mandag varslet de at de ville holde tilbake 50 millioner kroner i bistand. Men Museveni raser mot land som ville holde tilbake penger.

– Dere må godta vårt samfunn, hvis ikke kan dere ta pengene deres og dra. Uganda er et veldig rikt land. Vi trenger ikke bistand. Faktisk er bistand en del av problemet, sier Museveni, ifølge kanalen NRK.

LES MER HER: Nei til lov mot homofile

Nå sier Norges utenriksminister Børge Brende at han vil vurdere å kutte hele bistanden. Pengene kan gå til andre land i Afrika. Norge har gitt rundt 400 millioner kroner i støtte til Uganda i året, skriver nyhetsbyrået NTB.

Nå viser det seg at Norge gir fire milliarder kroner til 31 land som forbyr homofili. Det melder kanalen NRK. Utenriksministeren sier Norge måtte gjøre noe da Uganda bestemte en ny lov.

– Hvis det er andre land i Afrika som lever etter og lager den type lover som Uganda, så må vi selvsagt se på det. Jeg synes et er uakseptabelt å bryte menneske-rettighetene på en sånn måte i det 21. århundre, sier Brende til NRK.

LES OGSÅ: Gir opp forslag om dødstraff for homofile

Flere har advart mot kutt i bistanden. Årsaken er at det kan gjøre det vanskeligere for de homofile istedenfor å hjelpe dem. Brende sier at han vil vurdere om de kan gi støtte direkte til hjelpe-organisasjoner i stedet.