Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gleder seg til en sommer med romfart

Ikke alle ungdommer tilbringer sommeren på stranden. 16 år gamle Vetle Brekmo reiser til USA for å lære om romfart.

Hvert år kommer ungdommer fra hele verden til Huntsville i Alabama i USA. De har én ting til felles. Alle skal bruke ferien til å lære om romfart. Det skjer på International Space Camp (ISC).

Amerikanske ungdommer kan komme hit på leir hele året. Men i juni får også deltakere fra andre land være med. Norsk Romsenter sender to deltakere til leiren.

I år er Vetle Brekmo én av dem.

– Det var en lærer på ungdomsskolen som fortalte meg om leiren. Jeg syntes det hørtes veldig interessant ut, og søkte, sier han til Klar Tale.

16-åringen har vært interessert i romfart siden han var fem år gammel. Da ga moren ham en bok om astronomi. Nå går han første året på videregående skole på Lillehammer. Men det tredje året vil han gå på Andøy videregående i Nordland. Der kan han nemlig ta faget rom-teknologi.

– Det jeg synes er interessant med rom-teknologi, er hvordan vi kan bruke ny teknologi for å få ny viten. For eksempel Plack-teleskopet som på en måte kan se tilbake til 300.000 år etter the big bang. Rom-teknologi brukes i dag innenfor mange andre områder enn det mange kanskje er klar over. Det er en viktig del av hverdagen vår, sier han.

19. juni setter han seg på flyet til USA for å lære mer om dette. I seks dager skal han og de andre ungdommene være med på mye forskjellig. Leiren har blant annet utstyr som lar dem oppleve hvordan det er når en romferge skytes

opp.

– Jeg har hørt at vi skal få dykke i en tank, og leke at vi er vektløse. Vi skal lære å løse arbeidsoppgaver som astronautene har i verdensrommet. Det er kanskje det jeg gleder meg mest til. Og så gleder jeg med til å møte mennesker fra hele verden som har samme interesse som meg, sier han.

Det er Norsk Romsenter som bestemmer hvilke norske ungdommer som får være med på leiren. Det varierer veldig hvor mange som søker om å få bli med, sier Marianne Moen til Klar Tale. Hun er redaktør for nettstedet romsenter.no.

– Det kan være alt fra 10 til 50 ungdommer, sier Moen.

For å søke må du være mellom 15 år og 18 år. To lærere må skrive brev der de anbefaler deg. Du må også skrive en kort historie. Alt må være på engelsk. Moen tror mange ungdommer tenker at det er umulig å bli valgt ut. Derfor er det få som søker.

– De må gjøre en liten jobb. De må blant annet skrive en tekst som forteller hvorfor vi skal velge akkurat dem, sier Moen.

Ungdommene må også vise at de vil lære, og at de ikke bare reiser for å få en ferie.

– De må være opptatt av romfart og verdensrommet. For vi håper jo at de snakker om dette når de kommer hjem, sier hun.