Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Google slutter å samarbeide med Huawei

Internett-selskapet Google vil kutte samarbeidet med det kinesiske selskapet Huawei. USA mener Huawei er en fare for sikkerheten.

USA og Kina straffer hverandre. Landene har satt opp tollen på hverandres varer. USAs president Donald Trump har bestemt at amerikanske selskaper ikke får drive handel med hvem som helst. De får ikke samarbeide med teleselskaper som regjeringen mener er en trussel.

Det går særlig hardt ut over det kinesiske teleselskapet Huawei. De lager blant annet mobiltelefoner. Huawei står på en liste som handels-departementet i USA har laget. Den er over selskaper som bare kan få handle med amerikanske selskaper om de blir godkjent. Dette gjelder spesielt selskaper som driver med deling av teknologi.

– Vi retter oss etter dette kravet. Vi er i ferd med å gå gjennom følgene. Det sier en talsperson for Google til nyhetsbyrået AFP.

Google og Huawei har lenge jobbet tett sammen. Nå har det blitt en brå slutt på samarbeidet. Det er tragiske nyheter for alle med Huawei-telefoner. Det skriver avisa Dagbladets nettsted Dinside.

Google har stengt sine tjenester for Huawei. Kommende mobiltelefoner fra Huawei får dermed ikke tilgang til Googles tjenester. Det gjelder ting som Gmail, YouTube, Google Maps og andre.

Telefoner som allerede finnes, vil ikke miste appene de har i dag. Men de får ikke oppdateringer av programvaren i framtiden. Det skriver Dinside.

Ledelsen i Huawei har ikke sagt noe om det som har skjedd. Nyheten var trolig ventet. I det siste har selskapet blitt anklaget for å spionere for Kina. De har blitt nektet å bygge det såkalte 5G-nettet flere steder. Det er neste versjon av internett.

USA og flere andre land mener Huawei er en fare for sikkerheten. De frykter at de vil gi hemmelig informasjon videre til kinesisk etterretning.