Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gråt da han fikk nyheten

Søndag fikk Liu Xiaobo vite at han fikk Nobels fredspris. Da gråt han.

Liu Xia fikk besøke sin mann i fengselet søndag ettermiddag. Hun fortalte ham nyheten om at han skulle få Nobels fredspris 2010. Nyheten ble kjent for verden fredag.

LES MER HER: Vant fredsprisen

Liu Xiaobo sier at fredsprisen er like mye en pris til ofrene på Den himmelske freds plass. Flere hundre mennesker ble drept mens de demonstrerte der.
– Denne prisen går til alle dem som døde 4. juni 1989, var Lius første reaksjon, ifølge Dagbladet. Så begynte han å gråte.
Avisa fikk en mail fra Liu Xia.

Fredsprisvinner Xiaobo var selv med under demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i juni 1989. Han måtte sitte i fengsel i to år etter opptøyene.

Fredag ble han tildelt Nobels fredspris for sin kamp for demokrati og menneske-rettigheter i Kina. Nobel-komiteen fikk ikke selv gitt beskjed til prisvinneren. Årsaken er at han sitter i fengsel i Kina. Først nesten to døgn senere fikk hans kone møte Xiaobo. Hun fortalte ham om nyheten.

Det har i helgen vært usikkert hvor Liu Xia var. Hun fikk fredag beskjed av politiet om å pakke sakene sine. Hun skulle bli med til Jinzhou, der Liu Xiaobo sitter fengslet. Siden fikk ingen tak i henne. Men søndag meldte hun seg via nettsamfunnet Twitter og på e-post.

– Brødre, jeg er tilbake. Jeg er i husarrest, jeg vet ikke når jeg får se dere, skrev Liu på Twitter. Hun forklarte videre hvorfor ingen har hørt fra henne siden fredag kveld.
– Telefonen min er ødelagt, jeg kan ikke motta samtaler. Men jeg har møtt Xiaobo og fortalt ham nyheten om at han vant fredsprisen, skriver Liu.
– Hjelp meg å spre denne meldingen, skriver hun til slutt.

Xia var søndag kveld tilbake i Beijing. Hun er satt i husarrest i parets hjem. Mange fredsaktivister og journalister hadde møtt fram ved huset. Men ingen fikk lov til å snakke med Xia.

Liu Xiaobo soner en elleve år lang dom i fengsel. Han kritisert det politiske systemet i Kina. Han var også med på å lage en erklæring for demokratisk utvikling i Kina, det såkalte Charter 08.

Veiene til Jinzhou-fengselet i provinsen Liaoning var søndag stengt. Kun statlige tjenestemenn og innbyggere fikk lov til å slippe inn i området der fengselet ligger.

Vaktene ved sperringene ville ikke fortelle journalister hvorfor veiene var stengt. De ble i stedet bedt om å forlate området. I fengselet svarte ingen på telefonen.

Valget av Liu som fredsprisvinner har ført til sterke reaksjoner i Kina. Myndighetene mener at tildelingen bryter med reglene som Alfred Nobel satte for utdelingen av fredsprisen. De har også sagt at Liu anses som en forbryter i Kina.

LES MER HER: – Kan skade forholdet til Norge

Lius kone, Xia, har sagt at hun gleder seg stort over prisen. Hun håper den vil føre til at ektemannen blir løslatt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.