Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gratis mat og koranlesing

De lager gratis mat og drikke, leser koranen og spiller spontane konserter. Bak barrikadene på Tahrir-plassen har et nytt lite samfunn blitt til.

For å komme inn hit må du gjennom en sikkerhets-kontroll. Frivillige vakter passer på at ingen tar med seg kniver og skytevåpen. Men de tar imot deg med høflige hilsner.

Noen av demonstrantene har tilbrakt en uke på plassen i sentrum av Kairo. Tahrir-plassen kalles frigjøringsplassen. Det er vanligvis travelt og mye trafikk på plassen. Det kommer stadig flere demonstranter til plassen.

LES MER HER: «Avskjedens fredag»

Noen har satt opp telt på små gresstuster. Andre sover under åpen himmel. De trenger en pause fra demonstrasjonene mot president Hosni Mubarak.

På en musikkscene spilles konserter. Andre holder foredrag om drømmen om det nye Egypt. Et lyd-anlegg sørger for å spre budskapet.

Brett med smørbrød og kartonger med juice bæres rundt hele døgnet. Maten deles ut gratis til dem som vil ha.

Det er folk fra hele Egypt og fra alle samfunnslag her. Kvinner som er dekket fra topp til tå, eller kvinner kledd i trange bukser og t-skjorte.

Advokater i dress finnes her. Og en småbonde kledd i tradisjonell, lang kjortel.

– Ingen vil ha Mubarak. Vi lurer på når han kommer til å dra. Tror du amerikanerne vil at han skal bli?, sier Farag Abdel Samad. Han er 58 år og har solide arbeidsnever. Han er fylt av både ekstatisk glede og engstelse.

– Mubarak er en tyv og en kriminell. Er ikke 30 år nok?, sier Samad.

Det er en vennlig stemning i leiren. Samtidig er folk spente. Leger tar seg av sårede og demonstrantene har laget et system for å forsvare Tahrir-plassen. Dersom noen ser en som prøver å lage bråk, blir han brått omringet av en gjeng menn. Mennene roper «fredelig, fredelig». De vil advare mot hevn-aksjoner. Inntrengeren vil bli avhørt og overlatt til hæren.

– Vi tror hæren setter dem fri etterpå, sier en av demonstrantene.

Onsdag og torsdag var det blodige sammenstøt mellom demonstrantene og tilhengere av president Hosni Mubarak. Regimet og deres tilhengere mener de som har samlet seg i Kairo ikke representerer hele det egyptiske folk. Men på Tahrir-plassen har folk andre meninger. De håper at de skal få mannen som har styrt landet i 30 år, til å slutte som president. Demonstrantene drar ikke før Mubarak drar, skriver nettstedet NRK.no.

LES MER HER: Bevæpnet med kniver og stein