Verden

Gravskikker sprer Ebola-viruset

I Guinea er det vanlig at de sørgende skal berøre den døde under begravelser. Det er med på å spre ebola-viruset videre.

Organisasjonen Leger Uten Grenser melder om en ebola-epidemi i Guinea i Vest-Afrika. Det er første gang et land i Vest-Afrika rammes av sykdommen. Mange frykter at sykdommen også har spredd seg til Sierra Leone og Liberia.

Sykdommen har aldri spredd seg over så store områder før. Det melder Leger Uten Grenser. Til nå har 78 mennesker dødd av sykdommen i Guinea. 44 fryktes smittet.

Mandag ble åtte nye tilfeller av ebola oppdaget i Guineas hovedstad Conakry. Der bor det to millioner mennesker. Mange lever i slum-områder, og bor tett på hverandre. Dermed kan smitten spre seg veldig fort.

Pasienter som har fått ebola, må isoleres. Det er den eneste måten å stoppe viruset på. Det finnes ingen vaksine eller behandling som hjelper.

Leger Uten Grenser sier at viruset sprer seg raskt blant mennesker som deltar i gravferder. Det er fordi skikken er at de sørgende skal berøre den døde. Dermed tar de smitten med seg videre.

Flere vestafrikanske land jobber nå på spreng. De vil ikke at sykdommen ikke skal spre seg videre. Sierra Leone og Liberia grenser til Guinea. I disse landene er det registrert elleve dødsfall som kan skyldes ebola. Senegal er nabolandet til Guinea. De har stengt grensene.

Ebola er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes. Den fører til oppkast, diaré og blødninger. Viruset har en inkubasjons-tid på mellom 2 og 21 dager. Det betyr at folk kan ha viruset i kroppen i nesten tre uker uten å merke det. Sykdommen er spesielt farlig i fattige land der de ikke har så gode helsetjenester.

Kyrre Lind jobber i organisasjonen Leger Uten Grenser. Han sier at Guinea er rammet av den verste varianten av viruset.

- Det er Zaire-stammen av ebola-viruset vi ser i Guinea. Den dreper ni av ti pasienter, sier Lind.

Organisasjonen Plan Norge fryket at viruset kan skape en krise i hele Vest-Afrika. Organisasjonen har ansatte i Guinea. Plan Norge ber dem om å sende ut SMS med informasjon om sykdommen. Organisasjonen mener det haster med å gi folk kunnskap om hvordan sykdommen smitter.

Siste utgave

På forsiden nå