Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Grekere tømmer bankene

Køene vokser foran minibankene i Hellas. Grekerne tar ut rundt 1 milliard kroner hver dag i frykt for euroen.

Snart er det valg i Hellas. Grekerne frykter for framtiden. Hellas bruker valutaen euro. Noen politikere vil droppe euro-samarbeidet og isteden bruke en egen valuta. Redde grekere er redd for følgene. De tømmer bankene for penger.

Folk har tatt ut mellom 750 millioner kroner og en 3,8 milliarder kroner hver dag i minibankene. Det sier bankfolk ifølge meldinger i greske medier tirsdag.

Hellas har de siste to årene vaklet fra den ene økonomiske krisen til den andre. Landet har stor gjeld og er avhengig av krisehjelp for å klare å betale renter. Mange grekere er rasende på politikerne. De får skylden for at mange er uten arbeid og at lønningene er kuttet.

LES MER HER: Holder nytt valg i Hellas

Søndag skal det holdes nyvalg. I det forrige valget klarte ikke politikerne å bli enige om en regjering. Det er spørsmål som har vært viktigst i valgkampen. Det er om Hellas skal si ja eller nei til kravene fra Den europeiske union (EU). Da må de stramme hardt inn på økonomien.

LES MER HER: – Hellas vil ikke kutte mer

Det konservative partiet Nytt Demokrati vil forhandle på ny om deler av krisepakken fra EU. Partiet Syriza sier helt nei til dette. De er langt til venstre i politikken.