Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hackere skal ha prøvd å stjele forskning på korona

USA, Canada og Storbritannia sier noen har prøvd å stjele forskning på korona. De mener det er en gruppe hackere fra Russland som har skylda.

Storbritannia, USA og Canada sier de har blitt angrepet av en gruppe med russiske data-hackere. De skal ha gått til angrep på institusjoner som prøver å lage en vaksine mot korona.

Les også: Tror Russland har brutt seg inn

De tre landene sier gruppa APT29 har skylden. Den er også kjent som Cozy Bear på internett. Landene mener de har prøvd å stjele forskning på korona. Målet for angrepet skal ha vært både universiteter og legemiddel-industrien. Alle tre landene skal være berørt. Landene sier at det er angrep som pågår nå.

– Vi mener at APT29 er som en del av russisk etterretning. Det er nesten helt sikkert, sier NCSC. De har ansvar for nasjonal datasikkerhet i Storbritannia. Det har også flere ment tidligere.

USA har sagt at Cozy Bear er en av to hacker-grupper som brøt seg inn i Demokratenes datanettverk. Der stjal de eposter før presidentvalget i 2016. Den andre gruppen går vanligvis under navnet Fancy Bear. USA mener også at den jobber sammen med russisk etterretning.

Les mer: Trump ber Russland hacke Clintons e-poster

Dominic Raab er utenriksminister i Storbritannia. Han er opprørt over det som er oppdaget. 

– Det er helt uakseptabelt at de går etter dem som jobber med å stoppe korona, sier han.

Les også: Hvorfor bruker Kina data-angrep mot Norge?

NCSC mener at målet er å stjele resultater fra forskningen. De skal ikke ha prøvd å forhindre at det blir forsket på korona. 

De er usikre på om noe er stjålet. Men de er ganske sikre på at informasjon om enkelt-personer er trygg.

– Noen velger å forfølger sine egne egoistiske interesser. Det gjør de med hensynsløs oppførsel. Vi i Storbritannia vil jobbe videre med å finne en vaksine. Det skal vi gjøre med våre allierte, sier Raab.