Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Haler ut tiden

Joshua French soner fortsatt to drapsdommer i fengsel i Kongo. Advokaten hans mener myndighetene i landet forsinker overføring til Norge.

Det går tregt med å få overført Joshua French fra Kongo til Norge. Det kan få alvorlige følger for French, sier hans advokat Marius Graasvold. French er dømt til døden for drap.

LES MER HER: Har det vanskelig

French ble til livsvarig fengsel for drap på cellekameraten Tjostolv Moland. Det skjedde for snart fire måneder siden i en militær domstol i Kinshasa. Moland ble funnet død på cellen i Ndolo-fengselet 18. august i fjor.

Graasvold sier til kanalen NRK at han frykter utfallet av saken kan bli tragisk.

–En tilbakemelding fra Kongo om en løsning i saken kan være to ting. Enten at han er løslatt, som er det vi håper og fortsatt tror på. Eller den kan gå ut på at det har fått det verst tenkelige utfallet, sier Graasvold.

– Kongoleserne fortsette å hale denne saken ut. Det kan gjøre at han dør, sier Graasvold.

LES OGSÅ: Jobber for å få French til Norge

Utenriksdepartementet sier de fremdeles jobber med å få French overført til Norge. Men de ønsker ikke å si noe om framdriften i dette arbeidet.

I mai var det fem år siden French ble pågrepet av kongolesiske myndigheter. Sammen med avdøde Tjostolv Moland ble han mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. De anket saken. Så ble French funnet skyldig i medvirkning til drapet. Han ble dømt til fire dødsstraffer og livstid i fengsel.

Så ble han dømt til livstid for  å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Dommen ble ikke anket. Årsaken var at French helse var så dårlig.

LES MER HER: French anker ikke

Kari Hilde French er moren til Joshua French. Hun skriver på sin blogg at sønnens helsesituasjon ikke har endret seg.

– Joshuas helsesituasjon er stabil. Den er verken bedre eller verre for tiden. Han spiser godt og legger litt på seg. Det er bra, for han var så tynn, sier Kari Hilde French.