Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Halshugde ny journalist

Gruppa Den islamske staten (IS) har lagt ut en video. Den viser en amerikansk journalist som blir halshugget.

Den voldelige gruppa Den islamske staten (IS) har lagt ut en video. Den viser en person som skal være den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Han blir halshugget i videoen.

Steven Sotloff ble bortført i Aleppo nord i Syria i fjor.

En mann med maske er også med på videoen. Han advarer andre land mot å bli med i USAs «onde samarbeid» mot IS. Samtidig truer mannen en mann fra Storbritannia. Han er tatt som gissel, melder gruppa SITE. De følger med på aktiviteten til terror-organisasjoner på internett.

Mannen som skal være Sotloff, sier i videoen at han nå «betaler prisen». Det er for at USAs president Barack Obama har bestemt seg for å bombe IS i Irak.

IS-opprørerne slapp i august en annen video. Den viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley. Han ble bortført i 2012. Denne videoen har amerikanske myndigheter bekreftet at er ekte.

LES MER HER: Amerikansk journalist halshogd

Sotloff ble også vist fram i videoen fra august . Den gang var han i live. IS sa da at hans skjebne ville avgjøres av om USA fortsatte å bombe i Irak. USA fortsatte angrepene.

Sotloff kan ha blitt drept samtidig med Foley, tror noen etterretningsfolk. Men videoen av drapet kan ha blitt holdt igjen til nå. Det skriver den amerikanske avisa The New York Times.

Mannen med maske på videoen skal være den samme som drepte Foley.

– Jeg er tilbake, Obama. Og jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk mot Den islamske stat. Det sier en stemme som snakker engelsk med britisk aksent.

– Så lenge dine raketter fortsetter å treffe våre folk, vil vi fortsette å halshugge dine, sier han.

Så dreper han gisselet.

USAs nasjonale sikkerhetsråd bekrefter at videoen er ekte.

 

Jan Psaki er talskvinne i USAs utenriksdepartement. Hun reagerer kraftig.

– Hvis videoen er ekte, er det et kvalmende, brutalt drap på nok en uskyldig amerikaner. Våre tanker går til Sotloffs familie, sier hun.

Også Storbritannias statsminister David Cameron synes drapet er helt forferdelig.

– Det er en fullstendig avskyelig, foraktelig handling, sier Cameron.

Iraks utenriksminister Hishiyar Zebari kaller halshuggingen ond.

– Hele verden står samlet mot IS. De må bekjempes, så disse grufulle scenene ikke gjentas, sier han.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder for IS. I august ba Stoloffs mor ham om nåde for sønnen.

– Jeg ber deg om å bruke din makt til å spare hans liv. Og til å følge profeten Mohammed. Det sier Sotloffs mor i en video til Baghdadi.

– Som mor ber jeg om at du er rettferdig. At du viser nåde og ikke straffer sønnen min for ting han ikke kan kontrollere, sa Shirley Sotloff.

Familien er kjent med den nye videoen. De er nå i dyp sorg. Det sier familiens pressetalsmann Barak Barfi.

IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Irak. De har sagt at de har laget et såkalt kalifat i områdene. Men gruppen har mistet mange som følge av USAs bombing de siste ukene. Mange krigere har mistet motet. Det sier en kilde nær IS til nyhetsbyrået Reuters.

Styrker fra Iraks regjering har klart å ta tilbake flere byer fra IS. Det har de fått til de siste dagene med hjelp fra USA.

Sotloff jobbet som journalist på egenhånd i Syria. Han ble bortført i fjor. Han har skrevet for det amerikanske nyhetsmagasinet Time og flere andre medier. Minst to andre amerikanere holdes fortsatt som gisler av IS.