Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Halve USA vil ikke jobbe

Halvparten av amerikanerne tar bare imot trygd og vil ikke jobbe, hevdet politiker Mitt Romney. Han ble filmet med skjult kamera.

Mitt Romney kjemper om å få jobben som president i USA. Nå er det blitt skandale. Romney ble filmet med skjult kamera på et lukket møte tidligere i år. Der hevder han at halvparten av amerikanerne bare får trygd og ikke betaler skatt.

47 prosent av amerikanerne stemmer på USAs president Barack Obama uansett. Det sier Romney på videoen. Da er det ikke noe vits i at han prøver å vinne disse stemmene, mener han.

– Det er 47 prosent som støtter ham, som er avhengig av staten. De ser seg selv som ofre, som tror det er statens oppgave å ta vare på dem. De mener de har rett på helsetjenester, mat, bolig, alt mulig, sa Romney.

– Dette er folk som ikke betaler noen skatt av lønn. Så det vi lover om lavere skatt har ikke noe å si for dem. Jeg kommer aldri til å klare å overtale dem til å ta ansvar for sine egne liv, sa han, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Min oppgave er ikke å bekymre meg for disse folkene. Det jeg må gjøre, er å overbevise de 5 til 10 prosentene i midten som er uavhengige, sa Romney på videoen.

LES MER HER: Stor kveld for Mitt Romney

Romney er kandidat for partiet Republikanerne. Han er millionær. Flere er blitt sinte over det han sa. Motstanderne Demokratene mener Romney ikke skjønner seg på vanlige mennesker.

Romney selv angrer ikke. Han sier at kommentarene var sagt på en dårlig møte. Men han mener innholdet er riktig.

LES MER HER: Lover 12 millioner nye jobber

Romney lå likt med Obama på menings-målingene gjennom hele sommeren. Men nå får han mindre støtte enn Obama. I den siste målingen til nyhetsbyrået Reuters er han 5 prosentpoeng bak Obama.