Verden

Han blir Cubas neste president

Cuba styres av gamlinger. Blir det en endring på det nå?

Torsdag velger Cubas nasjonal-forsamling ny president. Han kommer til å hete noe annet enn Castro til etternavn. Det skjer for første gang på 59 år.

Jobben går trolig til 58 år gamle Miguel Díaz-Canel. Han er nå visepresident.

– Det betyr at en ny generasjon kommer til. Díaz-Canel er født året etter revolusjonen på Cuba. Han er ikke fra militæret. Og han blir ikke leder for kommunist-partiet samtidig som han er president. Alt dette er nytt, sier Vegard Bye til Klar Tale. Han er ekspert på Cuba.

Fidel Castro ledet revolusjonen på Cuba i 1959. Landet ble styrt av diktatoren Castro fram til 2008. Da tok broren Raúl over som president. Han er nå 86 år gammel og klar for å gi jobben videre.

I dag er landet styrt av gamlinger. 12 menn på mellom 75 år og nesten 90 år har stort sett all makt.

– De styrer både regjeringen, nasjonal-forsamlingen, kommunist-partiet og militæret, sier Bye.

Torsdag kan det komme endringer i regjeringen.

– Men ingen vet hvilke. Mange av de gamle gutta vil fortsette. Hvis det skjer, begrenser det hvilke endringer som kan skje i politikken, sier eksperten.

Raúl Castro har advart om at Cuba står på kanten av et stup, ifølge Bye. Endringer er nødvendig for å ikke falle utfor, mente han.

Landet trenger at noen i utlandet investerer penger på Cuba. Hovedstaden Havanna trenger masse penger til ting som vann og avløp, veier og bygninger. Cuba har et system med to valutaer: én for turister, og én for cubanerne. Dette systemet må bort, mener økonomer.

– Men det kan føre til at pengene blir mye mindre verdt. Da kan halvparten av dem som jobber i staten, måtte slutte, sier Bye.

Folk på Cuba sliter med å skaffe mat på bordet hver dag. Det er lite varer tilgjengelig. Det er umulig å leve av en vanlig lønn. Lønna i det offentlige er bare på en firedel av det en familie trenger for å leve.

– Noen får penger fra en onkel i USA. Andre leier ut rom til turister. Resten må skaffe seg penger ulovlig. De kan selge ting på svartebørsen, stjele ting fra jobben, eller gi ulovlige tjenester mot betaling, sier Bye.

Folk kjemper daglig for å skaffe seg det de trenger. De er mye mer opptatt av dét enn av frihet og demokrati, sier Bye.

– Men yngre cubanere har mer informasjon om verden rundt seg. De fleste har mobiltelefon. De kan surfe på nettet, med noen begrensninger.

Den nye presidenten må jobbe for å overbevise dem.

– Díaz-Canel er ikke kjent som en leder. Den nye regjeringen er ikke valgt i åpent valg. Myndighetene klarer ikke å gi folk nok lønn til å leve av. Så hvordan kan presidenten vise folk at han er deres leder? Og at han kan gi folk en bedre framtid? spør eksperten.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå