Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han blir trolig ny FN-sjef

António Guterres har støtten fra det mektige Sikkerhetsrådet. Han blir trolig ny sjef i verdens-organisasjonen FN.

Ban Ki-moon har vært generalsekretær i verdens-organisasjonen FN i ti år. Nå må han slutte. Det er ikke lov å bli i jobben lenger enn dette. Han har jobbet to perioder på fem år hver.

Siden i vår har 13 kandidater kjempet om jobben. Sikkerhetsrådet er den mektigste gruppa i FN. Det har 15 medlemmer fra ulike land. For eksempel USA, Kina, Russland og Storbritannia. De skal anbefale til resten av FN hvem som bør bli den nye sjefen. Som regel får de viljen sin. Denne uka bestemte Sikkerhetsrådet seg. De ønsker António Guterres fra Portugal som ny generalsekretær. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Om noen dager skal hovedforsamlingen til FN samles. FN har 193 medlemsland. Der skal den nye generalsekretæren velges formelt.

– Jeg er takknemlig og ydmyk. Ydmyk ovenfor de dramatiske utfordringene i verden i dag. Og Ovenfor de jeg skal jobbe for, spesielt de mest sårbare, sier Guterres ifølge kanalen NRK.

Guterres er 67 år gammel. Han har vært statsminister i Portugal. Han har også vært FNs høykommissær for flyktninger i ti år. Han sluttet i jobben i fjor høst. Guterres ønsker å hjelpe de svakeste. Han vil prøve å løse de store konfliktene i verden.

Den nåværende sjefen i FN tror Guterres vil gjøre en god jobb.

– Han har vist en dyp medfølelse for millioner av mennesker som er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, sier Ban.