Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han kan bli ny president i Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa er valgt til ny leder for det største partiet i Zimbabwe. Han kan bli ny president i landet.

Tirsdag forrige uke tok militæret makta i Zimbabwe. Robert Mugabe har styrt landet i 37 år. Han er nå 93 år gammel.

Søndag ble Emmerson Mnangagwa valgt til ny leder av partiet Zanu-PF. Det er partiet som Mugabe har ledet fram til nå.

Folk i Zimbabwe ventet på at Mugabe skulle trekke seg frivillig. Det skulle skje i en TV-sending. Men det skjedde ikke. I stedet sa Mugabe at han blir sittende ved makten.

Tusenvis av mennesker gikk ut i gatene i hovedstaden Harare lørdag. Det var planlagt. På forhånd var det laget tusenvis av plakater. De roset Mnangagwa og militæret, skriver kanalen NRK.

Situasjonen i Zimbabwe er usikker. Folk venter på hva som skal skje.

– Hva skjer? Vi vet ikke hva som skjer i landet! Jeg er så skuffet. Dette hadde jeg ikke trodd. Alle trodde han skulle trekke seg i går. Men med Mugabe vet man aldri, sier en mann til kanalen NRK.

Mnangagwa har vært visepresident i Zimbabwe siden 2014. Mugabe bestemte i forrige uke at Mnangagwa måtte slutte. Få dager etterpå tok militæret kontroll i Harare.

Mnangagwa kan nå bli ny president. Han er både målrettet, hensynsløs og effektiv til å utøve makt. Blant folk flest er han mer fryktet enn populær. Mange i militæret og i sikkerhets-styrkene støtter ham.

Tirsdag samles politiske ledere fra hele det sørlige Afrika for å diskutere situasjonen i Zimbabwe. Det opplyser myndighetene i Sør-Afrika.