Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han vil bli USAs president

Senator Ted Cruz vil ikke at staten skal hjelpe folk så mye. Han vil at folk skal få ha våpen. Nå sier Cruz at han vil bli den neste presidenten i USA.

Ted Cruz er senator i partiet Republikanerne i USA. Om halvannet år er det valg i USA. Mandag ble Cruz den første til å gå ut og si at han er kandidat til å bli president.

Den 44 år gamle politikeren er fra Texas. Han ligger langt til høyre i politikken. Han er med i Tea Party-bevegelsen. De vil ikke at staten bruker penger på programmer som offentlige helsetjenester. Ved å kutte i pengene staten bruker, vil de sikre folk lavere skatt.

Cruz har kritisert president Barack Obama og politikken hans. Men han synes også at flere av de republikanske lederne i Kongressen er for veike.

Cruz mener at regjeringen ødelegger USAs økonomi. Han vil ikke at staten bruker så mye penger på å støtte og hjelpe folk. Regjeringen forsøker å ta fra folk våpnene deres og stjeler folks penger gjennom skatt, mener han. Politikeren vil heller ikke gi ulovlige innvandrere flere rettigheter. Hans far var flyktning fra Cuba.

Cruz gjorde seg berømt i september 2013. Da kranglet republikanerne og partiet Demokratene om statsbudsjettet. Cruz ville presse demokratene til å endre helseplanen sin. Hvis ikke, skulle republikanerne sperre for budsjettet. Cruz holdt en 21 timer lang tale i Senatet. Slik prøvde han å stanse en midlertidig avtale.

En måned senere fikk han republikanere til å stenge mange offentlige kontorer. Hundretusener av mennesker ble gående uten lønn. Slik håpet Cruz å stanse helseplanen. Det lyktes ikke, skriver nyhetsbyrået NTB.

Den dramatiske måten han jobber på, har fått andre republikanere til å reagere. Politiker John McCain Cruz sier at Cruz og de andre i Tea Party er gale tullinger.

Men det er flere enn Cruz som trolig vil kjempe om å bli kandidat. Mange mener at Cruz er for langt til høyre i politikken til å bli nominert som kandidat. Han har enda mindre muligheter til å bli valgt til president, mener de.

Blant demokratene tror mange at Hillary Clinton vil bli kandidat. Sier hun ja og vinner, blir hun USAs første kvinnelige president.

LES MER HER: Clinton kan bli historisk