Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håp for klimaet

Det er mulig å nå tograders-målet. Det viser en ny rapport fra Verdensorganisasjonen (FN).

I desember skal verdens stater møtes i Paris. De skal bli enige om en avtale for å stoppe klima-endringene.

Før møtet har flere land laget rapporter om hva de skal gjøre for å slippe ut mindre klima-gasser. Nå har forskere i Verdensorganisasjonen (FN) undersøkt løftene til 146 land.

Til sammen kan klima-løftene senke utslippene over hele verden veldig mye. Dermed er det mulig å nå tograders-målet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Verdens stater ble enige om tograders-målet i 2009. Det skjedde under klima-toppmøtet i København. Målet er at den globale temperaturen i 2100 ikke skal være mer enn to grader høyere enn den var i 1850.

– Klima-løftene kan gjøre at temperaturen ikke stiger med mer enn 2,7 grader. Det er ikke bra nok. Men det er lavere enn de fire-fem gradene mange spådde før vi fikk klima-løftene, sier Christiana Figueres. Hun er klima-sjef i FN.

– Klima-løftene viser hva vi må gjøre. Og tiltakene gir ikke bare lavere utslipp. De gir også sosiale og økonomiske fordeler. Det er bra for myndigheter, for folk i landet og for bedrifter, sier Figueres.

Lars Haltbrekken er leder for Naturvern-forbundet. Han er optimistisk. Men han sier at det forsatt er mye som må gjøres.

– Det er første gang så mange land har lovet å redusere sine utslipp. Det gjør oss til optimister. Men utslippene må bli enda lavere enn det som er planlagt nå. Det gjelder særlig for rike land som Norge, sier Haltbrekken.