Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håp om fredsavtale mellom USA og Taliban

Afghanistans president har håp om fred. Han sier USA og Taliban nærmer seg en avtale om fred.

Forhandlingene mellom USA og Taliban går bra. Det sier Ashraf Ghani. Han er president i Afghanistan. Flere kilder sier en freds-avtale snart er klar. Det skriver nyhets-byrået NTB.

Ghani er optimist. Det skriver han på det sosiale mediet Twitter. Optimismen kommer etter en samtale med Mike Pompeo. Han er utenriks-minister i USA.

– I dag fikk jeg en telefon fra Pompeo. Den gjorde meg glad. Han sa det går framover i freds-samtalene med Taliban. Det skriver Ghani på Twitter.

Taliban styrte Afghanistan tidligere. Nå er de en opprørs-gruppe. De skal ha kommet med et forslag. Det skal føre til mindre vold i landet. Det har vært et krav fra USA. Hvis ikke vil de ikke inngå en våpenhvile.

Les mer: Over 400.000 afghanere måtte flykte i fjor

Det er mange forventninger til avtalen. Den ene er at tusenvis av utenlandske soldater skal dra fra landet. En annen er at Taliban ikke skal planlegge terror fra landet.

Ingen fra USA eller Taliban har sagt noe om en mulig avtale. NTB skriver at Taliban og USA skal møtes igjen på onsdag. Det har de fra en kilde i Taliban i Pakistan.

Donald Trump har godkjent avtalen, om den blir god nok. Det skriver avisen New York Times. Trump er president i USA.

USA og Taliban skal ha vært nær en avtale tidligere. Forhandlingene kom nesten i mål i september. De ble avbrutt da Trump grep inn. Årsaken var angrep fra Taliban. Trump krever at Taliban går med på å trappe ned volds-bruken.

Les også: Taliban hevder de skjøt ned amerikansk fly

Samtalene startet for ett år siden. De startet opp på ny i desember. Om USA og Taliban blir enige, kan det bli forhandlinger mellom Taliban og afghanske myndigheter.