Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håper å finne svar

Her ligger ulykkesflyet fra Germanwings i tusen biter i de franske Alpene. Nå håper etterforskerne på å finne ut hvorfor flyet styrtet tirsdag.

Alle de 150 om bord døde da Airbus-flyet styrtet tirsdag. Det var på vei fra Barcelona i Spania til Düsseldorf i Tyskland. Flyet falt fra stor høyde i løpet av få minutter. Det styrtet i de franske fjellene og ble knust i tusenvis av biter. Skoleelever og to babyer var blant de døde.

Redningsmannskaper tok seg tirsdag opp til vraket. Der fant de vrakrester og døde mennesker spredt utover et stort område. De fant også en boks med flyets taleregistrator. Den kan gi svar på hva som har skjedd. Registratoren tar opp det som blir sagt i flyets cockpit.

Men registratoren er skadd, skriver nyhetsbyrået NTB. Dermed kan det ta tid å finne ut hva som faktisk skjedde. Nå er den sendt til Paris for analyse.

Tyske Lufthansa eier Germanwings. De sier at ulykkesflyet hadde problemer med luken til nesehjulet dagen før det styrtet. Men feilen skal ha vært rettet på.

Flyet styrtet i nærheten av Digne-les-Bains, i en svært uframkommelig del av de franske Alpene. Letingen i terrenget er vanskelig. Det samme blir jobben med å hente ut de døde.

– Det kommer til å ta dagevis å hente ut ofrene, deretter vrakrestene, sa en talsmann for politiet på stedet tirsdag.

Franske flygeledere mistet kontakten med ulykkesflyet rett før klokka 11 tirsdag formiddag. Flyet hadde da falt fra 38.000 fots høyde til 6.000 fots høyde i løpet av få minutter.

Værforholdene i området skal ikke ha vært vanskelige. Flygeren var erfaren og hadde over 6.000 flytimer bak spakene i fly av samme type.

Flyet sendte aldri ut noen nødmelding før det styrtet. Men kontrolltårnet slo alarm da flyet falt og de ikke fikk kontakt med flyet.

LES MER HER: – Alle er døde etter flystyrt

LES OGSÅ: De verste flyulykkene de siste ti årene