Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håper å overtale belgiske dommere

En belgisk domstol skal fredag bestemme om Carles Puigdemont skal sendes til Spania. Den tidligere lederen for Catalonia er siktet i Spania.

Fredag skal en domstol i Belgia si om Carles Puigdemont skal sendes til Spania. De har bedt om å få utlevert den tidligere lederen for regionen Catalonia. Puigdemont er siktet i Spania etter at han forsøkte å løsrive Catalonia fra Spania.

Puigdemont kommer selv til å være til stede i rettssalen under møtet. Det starter klokka 14. Saken handler også om fire tidligere katalanske ministre.

– Vi kommer til å be den belgiske dommeren om å respektere rettigheter gitt av den Europeiske union (EU). Det sier forsvarsadvokaten Michelle Hirsch.

Puigdemont og regjeringen hans organiserte en ulovlig avstemning. Der ble velgere i Catalonia bedt om å si ja eller nei til løsrivelse. Advokaten mener at saken ikke er en sak for strafferetten.

– Det er tydelig at det er en politisk mening som angripes. Og at den fredelige og demokratiske gjennomføringen av en rekke hendelser er koblet til den meningen, sier hun.

Dommeren er ventet å komme med første avgjørelse i saken om ti dager. Uansett beslutning kommer den trolig til å bli anket av den ene eller andre part. Dermed kan det gå tre måneder før den endelige avgjørelsen er klar.

Puigdemont og flere andre katalanske politikere er siktet for blant annet opprør. De mener det vil bli en urettferdig rettssak i Spania. Derfor dro Puigdemont og de fire andre politikerne til Brussel i Belgia.

Klar Tale har snakket med flere spanjoler. De mener politikerne skaper mer hat i spørsmålet om et uavhengig Catalonia. Her kan du lese mer om saken