Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Håpløst for Eritrea

Myndighetene i Eritrea undertrykker sitt eget folk. Det kan Norge gjøre lite med, mener ekspert.

Eritrea er trolig verdens verste land å bo i. Det viser en rapport Oslo-senteret for Fred og Menneske-rettigheter ga ut for ett år siden. Rapporten viser at myndighetene i Eritrea stadig bryter menneske- rettighetene. Hver måned flykter flere tusen mennesker fra landet.
– Det siste året har situasjonen blitt verre. Folk i landet har ingen rettigheter. De som forsøker å flykte, blir drept. Eritrea er verst i verden når det gjelder presse- frihet. Landet er mer isolert enn Nord-Korea, sier Kjetil Tronvoll til Klar Tale. Han er forfatter av rapporten og forsker på Eritrea.


Kjell Magne Bondevik er leder for Oslo-senteret. Han er også bekymret for situasjonen.
– Da Eritrea frigjorde seg fra Etiopia for 20 år siden, var landet Afrikas håp. Desverre har det utviklet seg til et forferdelig regime. Jeg diskuterte situasjonen med president Isaias da jeg møtte ham for noen år siden. Det ble en av de vanskeligste samtalene jeg har hatt. De siste årene har vi ikke fått kontakt med Isaias i det hele tatt, sier Bondevik.
Norge har hatt jevnlige samtaler med styret i Eritrea de siste ti årene. Uten at det har bedret situasjonen. Utviklingsminister Erik Solheim tror likevel at Norge og Eritrea må fortsette å snakke sammen. – Isolasjon er sjeldent lurt. Det gjør bare de som undertrykker sterkere, sier Solheim.
Norge kan ikke true med å bruke militær-makt overfor andre land, slik store land kan.
Solheim mener det gir Norge en spesiell posisjon i verden. – Norge snakker med regimer ingen andre vil snakke med. Vi klarer kanskje ikke å endre et helt system med én gang. Men vi kan oppleve noen små seire som er viktige i det lange løp, sa han.
Tronvoll synes det er fint at Norge ønsker samtale. Men han mener at det ikke hjelper folk i Eritrea. Han mener også det er dumt at samtalene mellom landene er hemmelige.
– Ved å holde alt hemmelig, vet vi ikke hva som skjer. Myndighetene må gi oss klare svar på hva som er Norges mål i Eritrea. Solheim sier det er at Eritrea skal bli mer demokratisk. Men president Isaias har ingen planer om demokrati. Han mener det
er et påfunn landene i Vesten har laget. Slikt blir det ingen samtale av, sier Tronvoll.
Bondevik tror at en kombinasjon av samtaler og bruk av makt er en løsning. – Vanlige samtaler har ikke gitt resultater. Situasjonen i Eritrea er helt fast-låst. Klarer vi å kombinere samtaler med straffe-tiltak, kan vi få til mer. Men da må vi få med andre afrikanske land. Det er viktig at Eritrea kjenner pusten i nakken, sier Bondevik til Klar Tale.

Emneord

verden