Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Har sviktet syrerne

Verdens-samfunnet har sviktet syrerne. Det sier FNs spesialutsending Geir O. Pedersen. Krigen i Syria har vart i ni år. 586.000 personer har dødd i krigen.

Krigen i Syria har vart i ni år. Sannsynligvis har 586.000 personer dødd i krigen. Geir O. Pedersen er FNs spesialutsending i Syria. Han sier at verdens-samfunnet har sviktet.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er en gruppe med syrere som holder til utenfor Syria. De sier at de har bevis for at minst 116.000 personer har blitt drept i krigen. 22.000 barn og 13.000 kvinner er blant de drepte.

Syriske regjerings-styrker har tatt tilbake store deler av landet. De får hjelp av Russland.

Opprørere holder fortsatt til i Idlib-provinsen. Det er et område nord-vest i Syria. Der er det innført våpen-hvile mellom Russland og Tyrkia.

– Det syriske folks lidelser i dette tragiske og forferdelige tiåret er fortsatt vanskelig å forstå. Hundretusenvis av syrere, menn og kvinner, har mistet livet. Det sier den norske diplomaten Geir O. Pedersen til nyhetsbyrået NTB. Pedersen er FNs spesialutsending til Syria.

Halve befolkningen har flyktet fra sine hjem. De siste tre månedene har det vært kraftig vold i Idlib-området. Det har ført til at nærmere én million nye syrere har flyktet fra hjemmene sine.

FNs sikkerhetsråd har snakket om Syria i 222 timer de siste ni årene. Sikkerhets-rådet har hatt 144 møter. De har også skrevet 102 rapporter.

– Ingenting av dette har fått slutt på blodbadet. Mange familier er i dag fanget i en krigssone uten noen vei ut. Mens millioner av andre befinner seg langt hjemmefra. De er uten håp om å kunne vende tilbake med det første. Det sier Carsten Hansen til NTB. Hansen leder Flyktningehjelpen i Midtøsten.

Hansen mener FN ikke har brukt makten og innflytelsen sin til å stoppe krigen i Syria.

– FN har vist seg å være ute av stand til å gjøre noe som helst for millioner av syrere som har mistet så mye, sier Hansen.

FNs spesialutsending Geir O. Pedersen er enig med Hansen.

– Syrernes lidelser er katastrofale og må ta slutt, sier Pedersen.