Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Har tatt viktig moské i Mosul

Irak sier de har jaget IS fra den viktige al-Nuri-moskeen.

Hæren i Irak kjemper om byen Mosul. De vil ta den tilbake fra terrorgruppa Den islamske staten (IS). IS har hatt kontroll over Mosul siden 2014.

Nå sier hæren i Irak at IS har tapt. Torsdag meldte hæren at de har kontroll over ruinene til al-Nuri. Det er en viktig moské i gamlebyen i Mosul.

– Den falske staten deres har falt, sier Yahya Rasool til TV i Irak. Det melder nyhetsbyrået TT. Rasool snakker for hæren i Irak.

Moskeen er 800 år gammel. IS sprengte moskeen for ei uke siden, sier Irak. IS nekter for at de gjorde det. De sier moskeen ble bombet av fly fra USA.

Det kommer fortsatt ulike beskjeder fra Mosul. Noen sier at hæren i Irak ennå ikke har helt kontroll. Soldatene er redde for at IS har lagt sprengstoff i ruinene av moskeen.

For Irak er det et viktig symbol å ha tatt moskeen. IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi talte fra moskeen. Han sa at IS hadde laget sin egen stat i Irak og Syria. Det skjedde for nøyaktig tre år siden torsdag.

860.000 mennesker har flyktet på grunn av kampene i Mosul. Men 200.000 er kommet tilbake, sier verdens-organisasjonen FN. Trolig er det fortsatt 100.000 vanlige folk i gamlebyen i Mosul.

LES MER HER: Inn i hulen til IS

LES MER HER: IS-lederen har flyktet fra Mosul