Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Harry og Meghan med kraftig kritikk av kongehuset

Prins Harry og hans kone Meghan fortalte om livet i den britiske kongefamilien. De snakket om rasisme, at Meghan ble dårlig mottatt og vanskelige forhold i familien.

Britenes Prins Harry og kona Meghan åpnet opp om livet i det britiske kongehuset. Det var i et intervju med den kjente programlederen Oprah Winfrey. Paret fortalte om dårlig skjult rasisme, at Meghan ble dårlig tatt imot og vanskelige forhold i familien. 

Meghan sa til og med at hun i en periode slet med tanker om selvmord. Mens Harry avslørte et spent forhold til sin far, prins Charles. Harry følte seg sviktet av ham. 

Winfrey ville vite hvordan forholdet til faren hadde vært siden paret flyttet til USA.

– Du vet, det er mye å jobbe seg gjennom. Jeg føler meg sviktet fordi han har vært gjennom noe lignende. Han vet hva smerte er, sa en preget prins Harry.

Faren er arving til den britiske tronen. Harry sa at prins Charles og storebroren William begge er fanget av monarkiets regler. Men at han alltid kom til å være glad i sin far.

Så langt har ikke Buckingham Palace kommentert intervjuet. Det er blitt en toppsak i nesten alle britiske medier. Også internasjonalt har saken fått masse oppmerksomhet. 

Det to timer lange intervjuet ble sendt på den amerikanske kanalen CBS. Reklamen for intervjuet kalte det et oppgjør fra to viktige medlemmer som har forlatt kongehuset. Og flyttet til California i USA. 

Paret kom med mye kritikk. De fortale om mange tunge øyeblikk. Men de snakket også om positive ting. De snakket om hvor glade de var for å ha hverandre. Og fortalte stolt at det ufødte barnet er en jente. Harry og Meghan har fra før to år gamle Archie. 

I midten av februar fortalte prins Harry og hertuginne Meghan at de skulle bli foreldre på nytt. De holder fortsatt navnet hemmelig.

Prins Harry sier han følte seg fanget i den britiske kongefamilien. Og at Meghan Markle satte ham fri. 

Ville Harry ha sagt fra seg sine kongelige plikter om det ikke hadde vært for Meghan? Det ville Winfrey vite. 

– Jeg ville ikke ha vært i stand til det. Fordi jeg følte meg fanget helt fram til jeg møtte Meg, sier han i intervjuet. Det ble sendt søndag kveld amerikansk tid.

Paret flyttet til USA tidlig i 2020. De sluttet som medlemmer av kongehuset og sluttet å bruke sine kongelige titler. Samtidig som de fortsatt ville være en del av kongefamilien.

Paret vil ikke vende tilbake som arbeidende medlemmer av det britiske kongehuset. Det fortalte de i slutten av februar i år.

Meghan har hvit far og svart mor. Harry hadde fortalt henne at noen av de kongelige var urolige. Årsaken var hudfargen til Archie. Da var gutten ikke født ennå, fortalte Meghan. 

– Familien hadde samtaler med ham om dette, sa hertuginnen. Winfrey spurte rett ut om de var redde for at han skulle bli «for brun». Da svarte Meghan at det var ganske så riktig.

Meghan kritiserte hvordan mediene hadde skrevet om noen episoeder. Det gjaldt ting som handlet om henne og prinsesse Kate. Meghan skal ha oppført seg på en måte som skulle ha fått Kate til å gråte. Hun hun sier at det ikke er sant. Og sier at det heller var omvendt.

– Men dette var en skillevei i forholdet til resten av kongefamilien. Den historien om at jeg skulle ha fått Kate til å gråte var starten på et karakter-drap. Og de visste at det ikke var sant. Jeg begynte å skjønne at jeg ikke hadde noen beskyttelse. Og at de var villige til å lyve for å dekke andre i familien, sa Meghan.

Hertuginnen sa ingen navn. Og kritiserte ingen konkrete personer i kongefamilien. Eller i hoffet.

Meghan avslørte også at de to hadde giftet seg noen dager før den offisielle seremonien. 

– Vi ble gift tre dager før bryllupet vårt, sier hun. Og forteller at de ga hverandre sine løfter om ekteskap i en privat seremoni. Den ble utført av erkebiskopen av Canterbury Justin Welsby.

– Ingen vet dette. Vi ringte erkebiskopen og sa at dette oppstyret er for verden. Men vi vil ha vårt ekteskap mellom oss, forteller hertuginnen.

Hun sier videre at hun «ikke fullt ut forsto hva jobben var». Det var da hun giftet seg med prins Harry.

– Det var ingen måte å forberede seg på hvordan hverdagen skulle bli, sier Meghan til Opera Winfrey.