Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hele Australia frykter nåler i jordbærene

Nåler er funnet i bær over hele landet. – Ondsinnede angrep, sier helseministeren.

– Dette blir gjort for å skade folk, og kanskje verre. Det er også et angrep på landbruket og jordbær-industrien, sier helseminister Greg Hunt til australske ABC.

Han har gitt ordre om en full nasjonal etterforskning av saken.

Mandag ble det meldt om et nytt funn i byen York vest i Australia. Den første nåla ble funnet i Queensland 13. september, ifølge ABC. Delstaten Queensland ligger nord og øst i landet.

Søndag spiste en sju år gammel jente et jordbær med en nål i. Hun oppdaget den og slapp unna uten skader.

– Hun bet inn i bæret og så nåla. Så fortalte hun moren om det, sier Billy Thompson i politiet.

Dette skjedde i byen Adelaide sør i landet.

Dermed har nåler blitt funnet på alle kanter av Australia. Folk deler funnene sine på sosiale medier. Nå lever hele landet i frykt for å spise nåler.

 

Politiet er usikre på om én eller flere personer stikker nåler inn i jordbærene.

– Det er mulig at noen har fått ideen om å kopiere dette. Det advarer vi sterkt mot. Det er en alvorlig forbrytelse å sette folk i fare på denne måten, sier Thompson, ifølge ABC.

Det ble også funnet en skarp bit metall i en banan i Queensland. Men denne saken er trolig ikke knyttet til nålene i jordbærene, sier politiet. Personen tuklet med bananen i butikken og ble oppdaget, melder avisa Brisbane Times.

Det er lovet dusør til den som kan hjelpe i saken. Myndighetene i Queensland vil betale nesten 650.000 kroner. Pengene er for informasjon som gjør at synderen blir arrestert.

– Noen forsøker å skade jordbær-industrien. Samtidig setter de livene til babyer, barn og hele familier i fare, sier Annastacia Palaszczuk, ifølge byrået Reuters. Hun er minister i Queensland.

Queensland produserer svært mye jordbær. Nå sliter produsentene av jordbær i Australia. Det er funnet nåler i sju merker så langt. Butikkene tømmer hyllene sine, og folk kjøper ikke bærene. Prisene på jordbær har sunket til nesten halvparten per kurv.

Helsesjefen i Queensland ber folk om å fortsette å kjøpe jordbær. Men hun ber folk undersøke frukten nøye før de spiser den.