Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hellas betaler ikke

Hellas betaler ikke på lånet til IMF som har frist tirsdag, sier statsministeren. Men det tar trolig flere uker før landet går konkurs.

Hellas må betale 14 milliarder kroner. Tirsdag er fristen for å betale på et lån fra det internasjonale pengefondet IMF. Men Hellas klarer ikke å betale, ifølge statsminister Alexis Tsipras.

– Hvordan er det mulig for de vi skylder penger å vente på IMF-betalingen når våre banker kveles? spør den greske statsministeren i et intervju med gresk TV.

– Så snart de bestemmer seg for å slippe kvelertaket, vil de få betalt, sa Tsipras, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Han mener at avtalene som partene har tilbudt, ikke er gode nok. Men det vil ta flere uker før Hellas kan være konkurs. Det er ikke helt klart hva som da skjer. Men de vil ikke kunne få låne mer penger fra IMF. Landet har nesten ikke penger igjen i kassa til staten. Hellas skylder penger til flere parter. De må foreslå nye avtaler. Hellas sier at de trenger krisehjelp først.

Partene har i en uke snakket om en avtale uten å bli enige. De krever at Hellas må øke skattene og at folk betaler mer avgifter. Søndag skal det holdes folkeavstemning om avtalen i Hellas.

Greske banker er stengt fram til neste uke. Om Hellas ikke betaler tirsdag, vil det skape flere økonomiske problemer. Det kan ende med at Hellas ikke får bruke valutaen euro. Norske økonomer mener det er like stor sjanse for at Hellas ryker ut av eurosonen, som at landet blir værende.

Det har kommet signaler om at det fremdeles er en liten mulighet til å få til en avtale som kan redde Hellas. Det melder kanalen NRK.

Mer enn en femdel av det landet tjener, kommer fra turister. Myndighetene gjør alt de kan for å få turistene til å fortsette å komme. De skal fortsatt få ta ut penger i minibankene uten en grense. Men da må det være penger i automatene, vel å merke.

LES MER HER: Ber folk i Hellas si ja til avtale

LES MER HER: Tømte minibankene for euro