Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Hellas bryter menneske-rettighetene

Hellas behandler flyktninger og asylsøkere umenneskelig, mener organisasjonen Amnesty International.

Behandlingen av flyktninger og immigranter i Hellas bryter med menneske-rettighetene. Det er en skam for både grekerne og Den eruopeiske union (EU), mener Amnesty International.

– Dette er ett av de alvorligste bruddene på menneske-rettighetene som skjer i Europa i dag, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International Norge til nyhetsbyrået NTB.

 

Tirsdag kom Amnesty International med en kritisk rapport. Den forteller om forholdene langs Hellas' grense til Tyrkia. Det vil også si langs yttergrensen til EU.

– Amnesty Internationals undersøkelser har avdekket tilfeller av sjokkerende brudd på menneske-rettighetene. Og det er greske myndigheter som har gjort lovbruddene, sier organisasjonen.

Mange asylsøkere og flyktninger kommer fra land som Syria og Afghanistan. De sendes ulovlig tilbake til Tyrkia av greske grensevakter, står det i rapporten.

Flyktningene får ikke testet ut saken sin. De får heller ikke mulighet til å klage på at de blir sendt ut. Det er veldig mange slike saker, ifølge Amnesty.

Flyktningene forteller om vold og mishandling.

– Hellas gjør det de kan for å hindre folk i å ta seg inn på gresk territorium, sier politisk rådgiver Ekeløve-Slydal.

 

Det er satt opp et 10,5 kilometer langt gjerde langs grensa til Tyrkia. Da gjenstår sjøveien. Der møter folk en brutal kystvakt og grensepoliti . De bruker harde tiltak for å hindre dem, sier hun.

Men det er fortsatt mange som kommer seg inn i Hellas. For dem er situasjonen skrekkelig, ifølge Amnesty. Organisasjonen retter krass kritikk mot forholdene på senterne som tar imot flyktninger.

– Det det egentlig er, er interneringsleirer, sier Ekeløve-Slydal. Det er leirer som ble brukt som fangeleire under ulike kriger.

Hun beskriver hvordan store grupper låses inne på celler. Der er det vegger av betongvegger. Det er ikke naturlig dagslys, ingen toaletter eller sanitært utstyr. Det finnes ingen ordentlige senger. Det er trangt og varmt og mange blir syke.

– Dette er uten tvil umenneskelig og nedverdigende behandling av mennesker på flukt, mener hun.

Jezerca Tigani er leder i Amnesty. Hun kaller situasjonen langs den greske grensen en skam for hele EU. Det gjelder like mye for Norge, sier Ekeløve-Slydal.

– EU og Norge vet hva som foregår i Hellas. De begge bærer et stort ansvar for å bidra til at disse uverdige forholdene tar slutt, sier hun, Hun mener europeiske land kanskje også er takknemlige for at Hellas passer på veien inn til resten av Europa.

– Slik vi ser det, handler det om en form for fraskrivelse av ansvar. Det gjelder det felles ansvaret vi har til å ta vare på menneskers rett til å søke asyl.

Hellas har det vanskelig. Det har med hvor landet ligger og at Tyrkia sier nei til søknader om asyl. Det er også store økonomiske problemer i landet.

Ekeløve-Slydal forstår at det er vanskelig for grekerne å ta ansvaret alene.

– Men det fratar dem ikke ansvaret for behandlingen de gir disse menneskene. Denne praksisen har ikke kommet plutselig som en følge av finanskrisen. Dette har vært et problem i Hellas i mange år. Europa har visst det hele tiden. Men de valgt å ikke bidra, sier hun.