Verden

Hellas trenger hjelp med nye leirer

Moria-leiren hadde plass til litt over 2.700 mennesker. 
Den ble i stedet hjem for nesten 13.000. Nå er alt brent opp.

Voksne og barn sleper med seg madrasser, sko og klær. Bak dem står flammene høyt opp i lufta. Over et par dager brenner Moria-leiren opp. Alt som ligger igjen, blir til aske.

Nesten 13.000 mennesker skal ha bodd i den overfylte leiren på Lesvos i Hellas. Noen bodde i hovedleiren, andre i områdene rundt. De er flyktninger og migranter på jakt etter trygghet. I Moria-leiren har det vært utrygt. Narkotika, seksuelle overgrep og slåsskamper var vanlig, ifølge nyhetsbyråer.

Hellas bygger en ny leir med telt. Den skal erstatte Moria-leiren. Men landet ber Europa være med og ta ansvar. Både med å bygge nye leirer og å drifte dem.

De har lenge bedt om hjelp fra andre land i Europa. Nå sier flere at de vil ta imot asylsøkere, blant annet Norge. Norge har også sendt et helseteam til landet.

– Nå har landene sjansen til å hjelpe, sa Magnus Svensson til Klar Tale etter brannene i forrige uke. Han jobber for organisasjonen Dråpen i Havet. Svensson er på Lesvos. Han beskrev en rar og urolig stemning på øya. Politiet hadde sperret av Moria og områder rundt. Det var vanskelig for hjelpearbeidere å komme til.

– Det er veldig frustrerende. Du føler deg maktesløs, sa han.

Flere beboere var smittet av korona-viruset. Folk satt i karantene da flammene slukte leiren sist uke. Derfor har det vært spesielt strengt den siste tiden. Bare noen få fikk komme inn i området.

Hvem tente på leiren? Flere mener beboere gjorde det i frustrasjon. Også regjeringen i Hellas anklager migranter. Myndighetene har pågrepet fem personer.

Psykolog Katrin Glatz Brubakk har selv jobbet i Moria.

– Hvis du stenger folk inne under slike betingelser, så vil det på ett eller annet tidspunkt smelle. Dette har vi advart om i lang tid, sa hun til nyhetsbyrået NTB.

Moria-leiren ligger ved byen Moria. Den åpnet i 2013 på et tidligere militært område. Den er bygget for omtrent 2.700 mennesker. Men stadig flere flyktninger strømmet til. Spesielt i 2015. Da kom mange via Lesvos fra land som Syria og Irak.

Alle asylsøkerne på Lesvos har ført til bråk. Både høyre-ekstreme og andre på øya protesterer. Mange andre er på øya for å hjelpe mennesker i nød. De har følt seg utrygge.

– Lesvos har forandret seg. Før var jeg aldri redd for egen sikkerhet på øya, sa Anne-Beate Ulveseth Lilletvedt til Klar Tale i mars. Hun var en av de frivillige hjelperne.

Svensson fra Dråpen i Havet er ikke redd personlig.

– Men jeg er urolig og bekymret for situasjonen. Og hva som skjer framover, sier han. Svensson synes synd på flyktningene og migrantene.

– De er mennesker som har flyktet til Europa for å være trygge. Så brenner alt opp. Mange av personene i Moria-leiren er barn, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå