Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Henrettet dødsdømt som hevn

Jordan henrettet natt til onsdag en dødsdømt kvinne fra Irak. Det var hevn. Årsaken er at terrorgruppa IS drepte en pilot fra Jordan.

En kvinne fra Irak var med på en terror-aksjon i Jordan i 2005. Hun ble dømt til døden for dette. Natt til onsdag ble hun henrettet ved henging, skriver flere medier. Det var en reaksjon på en henrettelse gjort av terrorgruppa Den islamske staten (IS).

IS tok til fange en jagerflyger fra Jordan i desember i fjor. IS krevde at kvinnen Sajida al-Rishawi ble satt fri. Da ville de ikke drepe flygeren Muath al-Kasaesbeh. Jordan gikk med på kravet om fangeutveksling. Men de krevde beviser for at Kasaesbeh var i live før de løslot Rishawi.

Men tirsdag delte IS en video på internett. Der viste de at de hadde henrettet flygeren på en svært brutal måte. Han ble påtent mens han var fanget i et bur. Drapet skal ha skjedd allerede 3. januar.

Henrettelsen av al-Rishawi var en hevn for det brutale drapet.

– Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa oberst Mamdou al Ameri til jordansk fjernsyn tirsdag.

Kilder sier at også en annen iraker ble henrettet i Jordan. Ziyad Karboli var dømt til døden for å ha drept en jordaner i 2008. Ifølge dommen var Karboli en del av terrornettverket al-Qaida.

60 mennesker døde i terrorangrepet i Jordans hovedstad Amman i 2005. Rishawi ble selv pågrepet med et bombebelte rundt livet. Rishawis ektemann var blant de tre selvmordsbomberne som sprengte seg i lufta under aksjonen.

Kong Abdullah av Jordan besøkte USA tirsdag. Han reagerte også sterkt på drapet på den jordanske flygeren.

– Denne feige terroren er utført av en kriminell gruppe som ikke har noen tilknytning til islam. Nå er det alle borgernes plikt å holde sammen, sa den jordanske kongen.

IS la i helgen også ut en annen video. Der viser de at de drepte den japanske journalisten Kenji Goto.

LES MER HER:IS truer med å drepe pilot

Goto er den siste av flere utenlandske gisler som er drept av IS. Amerikanerne James Foley, Steven Sotloff og Peter Kassig er tidligere drept for åpent kamera. Det samme er David Haines og Alan Henning fra Storbritannia og Haruna Yukawa fra Japan.