Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Hent barna hjem

Syriske og utenlandske barn bør hentes hjem fra Syria. Det mener organisasjonen Redd Barna.

Mange barn har blitt tvunget bort fra områder i Syria. Der er terror-gruppa IS i oppløsning. Syriske og utenlandske barn har vært i disse områdene. Barna har opplevd mye fælt, mener organisasjonen Redd Barna.

– Mange av barna i Al Hol-leiren har flyttet flere ganger med familiene. Det er også barn som har kommet alene. Mange har trolig mistet flere år med skole. De har heller ikke fått skikkelig oppfølging av helsa, sier Sonia Khush. Hun er ansvarlig for Redd Barna i Syria.

Redd Barna sier at mange av barna har traumer. De har vært flere år på steder der det er krig.

Hun ber hjemlandene bidra til å sende de utenlandske barna fra Syria.

Det er minst 2.500 utenlandske barn i landet. De kommer fra omkring 30 land. Disse barna er samlet i tre leire nordøst i Syria.

Redd Barna har snakket med flere barn. Noen forteller at de har mistet medlemmer av familien sin. Disse er blitt fanget eller drept. Barna forteller om brutal vold og halshogginger. De forteller om netter med bombinger og skyting. Spesielt barn mellom 10 og 14 år er nervøse. De trekker seg tilbake, er aggressive og har mareritt.

Ifølge FN døde omkring 60 barn i januar og februar. Det skjedde da de ble drevet fra krigsområdene i Hajin og Baghouz og inn i leirene.

Det er tre leire nordøst i Syria. Det er er Al Hol med til sammen 40.000 mennesker. I Ain Issa bor det flere enn 12.000 mennesker og i Roj bor det omkring 1.500.

Statsminister Erna Solberg har sagt at de ikke vil hente hjem norske barn. Det gjelder barn av norske som frivillig har reist for å bli med i terror-gruppa Den islamske staten.