Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her bader de på en parkeringsplass

I ettermiddag er det ventet enorme mengder regn på sørkysten av USA. Orkanen Sally har allerede ført til flom flere steder.

Tirsdag kveld ble orkanen Sally sterkere. Onsdag morgen ble den oppgradert til en orkan i kategori 2.

I 12-tiden norsk tid slo orkanen inn over kysten av Alabama. Vind-kastene var opp mot 47 sekundmeter. Det melder USAs nasjonale orkansenter (NHC).

I Pensacola i Florida strømmet vann gjennom gatene. Flere andre steder ble det meldt om flom.

– Orkanen beveger seg i fire kilometer i timen. Det har nærmest stanset opp. Hvis den ikke flytter seg videre og holder seg i ro, får man vanvittige mengder regn. Det sier Brian McNoldy. Han forsker på orkaner ved University of Miami.

Det er varslet mengder nedbør på opptil 750 millimeter. Det kan gi en historisk flom i USA.

Eieren av en alligator-park i Mississippi er redd. Han frykter at flom kan gjøre det mulig for de 60 dyrene å rømme. Alligatorene lever i spesielle lukkede dammer. 

– Hvis vann-standen stiger nærmere tre meter, så vil alligatorene trolig komme seg ut av dammene. Det sier Tim Parker til nyhetsbyrået AP.

Alligatorer fra parken har rømt en gang tidligere. Det skjedde under den store stormen Katarina i 2005. Da forsvant 250 alligatorer ut Mexico-golfen.

Både i Alabama og Florida meldes det om røffe bølger og stormflo. Det har falt opptil 100 millimeter regn over deler av kysten.