Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her begraves en korona-smittet hver halvtime

I Bergamo i Italia begraves en person hver halvtime. Mange av pasientene med korona-virus dør alene på sykehus.

– Vi hører bare lyden av ambulanser, helikoptre og kirkeklokkene som ringer for de døde, sier Livia Zanella til Klar Tale. Hun bor i byen Bergamo i regionen Lombardia i Nord-Italia.

Korona-viruset har gått hardt ut over den lille byen. Til vanlig er det én side med døds-annonser i lokalavisa. De siste dagene har de fylt 10 sider.

Det bor mange gamle i Bergamo. De fleste som dør, er gamle. Men også noen unge dør, forteller Zanella.

– Familiene tar sine syke slektninger til sykehus. Så ser de dem ikke mer. De syke dør alene. Det er uendelig trist for familiene, sier hun.

Byen begraver nå en person hver halvtime. Det sier ordfører Giorgio Gori til avisa La Repubblica.

– Krematorie-ovnen er på hele tiden, sier han til avisa.

Så langt er over 35.700 smittet av korona-viruset i Italia. Over 2.900 er døde. De får ingen ordentlig bisettelse. Mange familie-medlemmer er i karantene eller syke. De kan ikke komme for å ta farvel med sine kjære.

Broren til Zanella er fastlege. Inntil nylig bodde han sammen med faren deres på 97 år. Men nå har han flyttet inn i en campingvogn rett utenfor legekontoret. Han fryktet han skulle smitte faren, forteller Zanella.

– Broren min jobber masse. Og han føler seg ikke bra. Vi vet ikke om han er smittet. Han får ikke testet seg, sier hun.

Men også noen positive ting skjer i Italia. Midt oppi alt det elendige. Kina har sendt viktig utstyr til landet, som munnbind. Kinesiske leger kommer for å hjelpe italienerne gjennom krisen.

Et sykehus var tomt for en ventil til pustemaskiner. Det ville ta tid å få flere deler. Maskinene brukes til pasienter som er alvorlig syke av korona-viruset.

Fysikeren Massimo Temporelli tok kontakt med noen som har en 3D-printer. De kan kopiere ting. Dermed fikk sykehuset laget 10 nye ventiler. Det skriver avisa La Stampa

Folk hjelper hverandre med å handle mat. Videoer på sosiale medier viser italienere som synger fra balkongene sine. De gjør det de kan for å holde motet oppe.

– Pensjonerte leger går tilbake til jobb. De melder seg til tjeneste selv om de er ekstra utsatt for viruset. «Jeg kan ikke bli hjemme og stelle i hagen nå», sa en tidligere lege til meg. Det forteller Livia Zanella.