Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her blir han dommer i USAs høyesterett

Brett Kavanaugh har begynt i jobben som ny dommer i høyesterett i USA. Han ble godkjent til slutt.

Brett Kavanaugh lovet lørdag å jobbe som dommer for USA. Han sverget på Bibelen. Jobben varer som oftest livet ut.

Det har vært stor strid rundt jobben som USAs 114. dommer i høyesterett. Presidenten foreslo Brett Kavanaugh til jobben. Kavanaugh er konservativ og støtter Det republikanske partiet.

Senatet i USA må godkjenne alle nye dommere. Men før de skulle stemme, kom en kvinne med anklager. Hun fortalte at Kavanaugh hadde forsøkt å voldta henne. Christine Blasey Ford sa at det skjedde på en fest på 1980-tallet. Da var hun 15 år og han var 17 år gammel.

Både Ford og Kavanaugh måtte forklare seg i Senatet. Der er politikere fra både republikanerne og demokratene. Kavanaugh ble sint over beskyldningene. Det har han fått kritikk for av andre jurister.

En av politikerne i Senatet ble usikker på hva han skulle stemme. Han ba politiet FBI om å granske det Ford fortalte. FBI fikk én uke på seg. Rapporten viste at ingenting galt var skjedd. Men kritikerne sier at FBI bare snakket med noen få om saken.

Dermed ble Brett Kavanaugh godkjent som dommer. 50 republikanere stemte ja. 48 demokrater stemte nei. To stemte ikke.

Demonstranter sto utenfor høyesterett da Kavanaugh ble godkjent som dommer. Det er frykt for at han vil være med å gjøre USA mer konservativt.

Kavanaugh får sitt første oppdrag allerede tirsdag. Sakene omhandler fengselsstraffer for personer som er dømt flere ganger.