Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her dør dyrene

For første gang har tung-olje skylt i land i våtmarkene i Louisiana. Flere sjeldne dyrearter kan dø.

Egentlig er stedet vakkert. Mark-områdene ved Louisiana i USA har et yrende dyreliv. Blant siv og slam holder mange sjeldne dyrearter til. Men nå får de store problemer. For første gang har olje fra plattformen Deepwater Horizon skylte inn i våtmarkene. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

- Dette er en dag vi alle har fryktet. Olja er her allerede, men vi vet at det kommer mer, sier Bobby Jindal til nyhetsbyrået Reuters. Jindal er guvernør i delstaten Louisiana.

Krabber, fugler og skilpadder er noen av dyreartene som er truet. Også fremtidig fiske er truet. Årsaken er at mange fisker legger egg i våtmarkene. Alt som kommer i kontakt med tung-oljen, kommer til å dø. Det melder den amerikanske nyhetskanalen CNN.
NYHETSGRAFIKK: Her kan du se hvor oljen treffer land. SE MER HER: Oljen truer dyrene


Guvernør Jindal er bekymret. Årsaken er at tung-oljen har klart å komme forbi olje-lensene myndighetene har lagt ut. Han sier myndigheten bare har jobbet med å fjerne olje som ligger oppå havet. Men at de ikke har sett olje som ligger under vann.
LES MER HER: Oljen har nådd land

Olje-plattformen Deepwater Horizon sank i april. Siden da har den lekket ut mange tusen liter olje hver dag. Selskapet BP eier plattformen. De har ikke klart å stoppe lekkasjene ennå.
LES MER HER: Lekker enda mer

Bildet viser en hånd som er tilgriset av oljesøl.
SØL: Tung-oljen er en tjukk, seig veske. Den er vanskelig å få vekk. Fortsatt lekker plattformen Deepwater Horizon mange tusen liter slik olje hver dag. Foto: Gerald Herbert / AP / SCANPIX