Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her kan det finnes liv i verdensrommet

Forskere har funnet sju planeter som ligner på jorda. Det betyr at det kan være liv der.

De syv planetene ligger ved en liten stjerne. De ligger så langt unna at lyset bruker 39 år på å reise mellom dem og jorda.

Forskerne kan ikke se om det finnes liv der. Men de tror at det kan være det på tre av planetene. Årsakene er:

• De er omtrent like store som jorda.

• De er laget av stein slik som jorda

• De ligger i passe avstand fra en stjerne. Da er det ikke for varmt eller for kaldt. Det betyr også at det kan være flytende vann på dem. Forskerne tror ingenting kan leve uten vann.

Stjernen de går rundt heter TRAPPIST-1, skriver forskerne i forsknings-bladet Nature. Det er en liten stjerne, og den er mye mindre og kaldere enn vår sol. TRAPPIST-1 er en av stjernene i stjerne-bildet vannmannen.

Det er belgiske og amerikanske forskere som har funnet planetene sammen. De brukte et teleskop i Chile.

Forskerne har funnet 3.400 planeter utenfor solsystemet vårt. Men ikke mange som kanskje har liv. Nå er de veldig spente.

– Planetene vi har funnet før tror vi ikke det er liv på. Men på disse er det mulig, sier forsker Amaury Triaud. Han jobber ved universitetet i Cambridge i England.

Nå skal forskerne se nøyere på planetene gjennom teleskop. De kan ikke se om det er liv der. Planetene ligger for langt unna. Men de kan se på luften rundt. Da kan de kanskje finne tegn på at det lever noe på planetene.