Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her kommer de første vaksinene

Vaksinen mot korona blir nå sendt ut til sykehus i Storbritannia. Tirsdag starter vaksineringen.

Korona-vaksinen til selskapene Pfizer og Biontech blir nå levert til sykehus i Storbritannia. Femti sykehus er plukket ut som sentre der folk kan få denne vaksinen. Søndag fikk Croydon University Hospital i Sør-London vaksinen. Det melder kanalen BBC.

Mandag fortsetter leveringen av omtrent 800.000 doser til flere sykehus. Allerede tirsdag kan vaksineringen starte. Det sa Stephen Powis søndag. Han er medisinsk direktør for det britiske helsevesenet NHS.

Men det tar lang tid å levere nok vaksiner, advarte han.

– Det vil ta mange måneder å vaksinere alle som trenger det, sa han.

Også Skottland, Wales og Nord-Irland starter vaksinering tirsdag.

I første omgang får kun beboere og ansatte på syke- og eldrehjem vaksinen. Så skal folk over 80 år få vaksinen. I tillegg til helse-personell og pleiere som har kontakt med pasienter. Til slutt får andre grupper gradvis også tilbud om vaksinen.

Den britiske regjeringen har bestilt 40 millioner doser. Det er nok til å vaksinere 20 millioner mennesker. Det bor til sammen over 66 millioner mennesker i Storbritannia.

Pfizer og Biontechs vaksine er laget i Belgia. Den må lagres i spesielle beholdere. Temperaturen må være på minst minus 70 grader. Britiske myndigheter har brukt en lov om nød for å godkjenne vaksinen ekstra raskt. Den europeiske union (EU) vil trolig godkjenne vaksinen i romjulen. Da blir vaksinen også godkjent i Norge.